Panggilan Warganegara Amerika Yahudi untuk Gencatan Senjata Menegaskan Perpecahan dalam Komuniti

Protesters Hold A Rally Outside The U.S. Capitol Building Calling For A Ceasefire In Mideast War

(SeaPRwire) –   Orang-orang Yahudi progresif yang memanggil gencatan senjata dalam perang Israel-Hamas sedang menutup stesen kereta api, lebuh raya, dan bangunan kerajaan Amerika Syarikat. Teriakan mereka: “Bukan atas nama kami,” “tidak pernah lagi untuk sesiapa” dan “gencatan senjata sekarang.”

Setakat ini, beribu-ribu penunjuk perasaan Yahudi Amerika telah mengambil bahagian dalam lebih daripada dua belas tindakan ketidakpatuhan awam sejak 7 Oktober, di tempat-tempat seperti bangunan pejabat berhampiran Washington, D.C .; dan di New York City; dan , ke , sebuah ., sebuah , dan sebuah.

Panggilan mereka untuk gencatan senjata selari dengan , yang mengatakan mereka “sangat setuju” atau “agak setuju” dengan idea itu, mengikut tinjauan yang dijalankan antara 18-19 Oktober dari , sebuah institut pemikiran progresif dan firma tinjauan.

Hubungan antara penduduk Yahudi Amerika dan Israel telah lama menjadi rumit. Walaupun hampir separuh berkata mengambil berat tentang Israel adalah “penting” kepada apa yang bererti menjadi Yahudi, 16% berkata ia “tidak penting” kepada identiti Yahudi mereka, , dan yang lain jatuh di antara, menganggapnya “penting, tetapi bukan penting.”

Tinjauan lain menyokong mendapati pandangan penduduk itu terhadap Israel . Satu yang dikeluarkan pada 9 November menunjukkan sokongan meluas untuk bantuan tentera kepada Israel; 87% daripada Yahudi Amerika menyokongnya. Tetapi tinjauan lain mencerminkan kritikan yang hebat terhadap kerajaan Israel. Satu mendapati bahawa suku daripada pengundi Yahudi Amerika bersetuju dengan kenyataan bahawa “Israel adalah negara aparteid.” Kumpulan seperti Suara Yahudi untuk Keamanan, yang telah memimpin banyak tindakan ketidakpatuhan awam baru-baru ini di AS, bukanlah yang baru. Tetapi dalam beberapa minggu kebelakangan ini, konflik di Timur Tengah telah meletakkan perpecahan dalam komuniti Yahudi Amerika ke dalam bayang-bayang yang jelas.

Sejak serangan roket Hamas pada 7 Oktober yang membunuh lebih daripada 1,200 orang Israel dan mengambil lebih daripada 200 tebusan, serangan Israel ke atas Gaza telah membunuh lebih daripada 11,000 orang Palestin, . Lebih daripada dua pertiga hospital kawasan itu telah ditutup kerana kerosakan daripada serangan udara atau sedang kehabisan bahan api, mengikut kementerian kesihatan Gaza. Pesuruhjaya Agung UNRWA untuk Pelarian Palestin di Timur Dekat, Philippe Lazzarini, berkata bahawa menjelang hujung Rabu 15 November, lebih daripada dua pertiga penduduk Gaza tidak akan mempunyai akses kepada air bersih. “Keseluruhan operasi kami kini berada di ambang runtuh,” katanya.

Jewish Voice of Peace Activists Occupy The Statue Of Liberty Calling For Ceasefire In Gaza

Lebih daripada 2 juta orang hidup di Gaza, separuh daripadanya kanak-kanak, dan menghadapi penularan penyakit dan kekurangan gizi kerana Israel terus mengekalkan sekatan. Dalam tahun-tahun kebelakangan ini, laporan antarabangsa telah merujuk kepada selama berdekad-dekad sebagai dan menganggap Gaza sebagai sebuah . Ramai penunjuk perasaan pro-Palestin mengatakan kematian awam yang tinggi merupakan tanda tindak balas berlebihan terhadap wilayah yang diduduki. (Walaupun Israel secara rasmi menarik diri daripada jalur Gaza pada tahun 2005, PBB menganggap jalur itu berada di bawah pendudukan kerana kawalan Israel terhadap akses tanah, udara, dan laut.)

Selepas penunjuk perasaan Yahudi menduduki rotunda Kapitol AS, mengambil isu dengan cabaran kepada hak Israel untuk mempertahankan diri selepas serangan kejutan Hamas; kerajaan AS dan Israel menganggap Hamas sebagai kumpulan pengganas. Penunjuk perasaan, menulis Greenblatt, adalah “kumpulan sayap kiri jauh yang tidak mewakili komuniti Yahudi” dan sebaliknya mewakili “inti yang menjijikkan” daripada anti-Zionisme: antisemitisme.

ADL telah mengutuk pemimpin Suara Yahudi untuk Keamanan kerana mendakwa bahawa Israel adalah keganasan pada 7 Oktober dan berkata dalam kenyataan bahawa “penafian mereka” boleh membantu munculnya antisemitisme. Suara Yahudi Untuk Keamanan menuduh ADL meniup api Islamofobia, , dan mengabungkan anti-Zionisme dengan antisemitisme. Ramai penyokong pro-Palestin, termasuk beberapa Yahudi Amerika, menggambarkan diri mereka sebagai anti-Zionis.

“Ia benar-benar tidak dapat diterima untuk mengabungkan mereka yang bersuara untuk hak-hak Palestin dengan kewujudan sebenar antisemitisme,” kata Morgan Bassichis, seorang artis Yahudi yang menganjurkan kumpulan artis dan penulis untuk ditangkap di protes Grand Central dan ahli Suara Yahudi untuk Keamanan. “Penting bagi Yahudiku ialah kepercayaan mendalam bahawa Palestin harus bebas,” katanya.

Pada satu kutipan dana pada 1 November di Minneapolis, Presiden Amerika Syarikat Joe Biden—yang menekan untuk menyediakan bantuan tentera tambahan $14 bilion kepada Israelditempatkan oleh seorang rabbi protes. “Tuan Presiden, anda prihatin tentang orang Yahudi. Sebagai seorang rabbi, saya perlu anda memanggil gencatan senjata sekarang,” kata Rabbi Jessica Rosenberg. Dia kemudian menulis dalam surat bahawa jeda Israel beberapa jam setiap hari untuk membenarkan orang Gaza melarikan diri ke Selatan telah berbuat sedikit untuk membantu. Pada Isnin, Wakil Rakyat Palestin Rashida Tlaib, bersama-sama dengan Ahli Kongres Demokrat yang lain Alexandria Ocasio-Cortez dan Ilhan Omar, menyertai beberapa rabbi memanggil gencatan senjata di luar Kapitol AS.

Ramai di Israel, , juga menunjuk perasaan terhadap tindak balas negara mereka terhadap serangan Hamas. Sebagai contoh, Maoz Inon, yang ibu bapa beliau ditawan oleh Hamas, di luar bangunan parlimen Israel dan memanggil Perdana Menteri Netanyahu meletak jawatan dan mengakhiri peperangan.

Rosalind Petchesky, seorang cendekiawan feminis Yahudi berusia 81 tahun, adalah orang tertua yang ditangkap di protes Grand Central New York pada 27 Oktober. Beratus-ratus orang memenuhi stesen kereta api; polis menangkap kira-kira 400 orang. Beliau menganjurkan kumpulan lebih daripada 30 warga tua Yahudi untuk menyertai. “Saya berusia 81 tahun. Sekarang saya lebih tua daripada negara Israel,” katanya. “Saya telah melakukan kerja ini untuk waktu yang lama, tetapi saya tidak pernah melihat satu momentum seperti ini dan saya dikejutkan dengan…perang saudara mengerikan kerajaan kita dan kerajaan Israel…dan apa yang kita anggap sebagai genosid terbuka terhadap rakyat Palestin di Gaza.”

Protestors In Chicago Rally Against Trump's Jerusalem Decision

Untuk Petchesky, ditangkap bukan tindakan keberanian, tetapi komitmen. “Saya telah bersara. Saya tidak perlu hadir di pekerjaan esok,” katanya. “Orang seperti saya yang berada dalam keadaan keistimewaan mempunyai tanggungjawab untuk meletakkan tubuh kami di barisan hadapan. Saya tidak fikir ada kemuliaan besar dalam ditangkap, tetapi ia adalah tindakan simbolik yang mengatakan ‘Saya berdiri untuk nilai-nilai ini.’

Petchesky mempunyai kawan-kawan di Israel dan Gaza. Dia berkata dia bimbang bahawa seorang wartawan Palestin yang dikenalinya dan keluarganya tidak akan terselamat; dia juga telah mempunyai perbualan sukar dengan bekas pelajar sarjana beliau, seorang Yahudi Israel yang mengkritik kerajaan Israel tetapi marah tentang slogan Suara Yahudi untuk Keamanan yang tidak memberi tumpuan kepada tebusan. “Dia berkata ‘bagaimana dengan kami? Bukankah kami juga manusia?'” kata Petchesky. “Saya telah cuba menjawabnya sejujurnya yang saya boleh, dan cuba meyakinkannya bahawa mengatakan ‘hentikan pengeboman, gencatan senjata sekarang,’ adalah ungkapan sokongan untuk tebusan kerana jika tidak saya yakin mereka akan mati.”

Ahli Dewan Negeri New York Zohran Mamdani, seorang Muslim dan penyokong kuat hak-hak Palestin, ditangkap bersama-sama Petchesky. Mamdani menghujahkan bahawa ketidakpatuhan awam baru-baru ini menunjukkan bahawa ramai Yahudi Amerika tidak percaya penyertaan mereka dalam protes sedemikian berkonflik dengan Yahudinya. “Apabila sesiapa cuba menjual anda satu monolit, mereka menjual anda cereka,” katanya. “Tiada satu kumpulan manusia yang percaya satu perkara.”

Irena Klepfisz, seorang mangsa Holocaust berusia 82 tahun yang dilahirkan di Ghetto Warsaw dan penyair, mahu menghadiri protes New York tetapi tidak dapat kerana beliau imunokompromi. “Saya sangat tersentuh olehnya,” katanya, tentang dua tindakan ketidakpatuhan awam. “Saya tidak tahu bagaimana membunuh lebih ramai orang Palestin di Gaza akan melakukan apa-apa.”

Kelpfiz membentuk Jawatankuasa Wanita Yahudi untuk Mengakhiri Pendudukan lebih daripada tiga dekad yang lalu. “Perang itu menandai saya,” katanya. “Saya tidak mempunyai bapa, saya tidak mempunyai datuk nenek, saya tidak mempunyai keluarga…Saya dibesarkan dengan itu. Saya tahu apa yang boleh dilakukannya.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingdaoTimes, SingaporeEra, AsiaEase; Thailand: THNewson, THNewswire; Indonesia: IDNewsZone, LiveBerita; Philippines: PHTune, PHHit, PHBizNews; Malaysia: DataDurian, PressMalaysia; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: EAStory, TaiwanPR; Germany: NachMedia, dePresseNow)