Paderi Poland dipenjarakan selepas pesta gay berakhir teruk – media

(SeaPRwire) –   Klerus telah dihukum penjara selama 18 bulan selepas majlis seks gay berakhir dengan buruk – media

Seorang paderi Katolik di Poland telah dihukum penjara selama 18 bulan atas kesalahan seks dan dadah selepas kejadian di mana pelacur lelaki pingsan semasa orgy di rumah paderi itu, menurut laporan media tempatan.

Klerus itu, dirujuk sebagai ‘Tomasz Z’ kerana undang-undang privasi Poland, telah diberikan hukuman penjara awal minggu ini selepas disabitkan kesalahan seks, menyediakan dadah, dan gagal menyediakan bantuan kepada seseorang dalam bahaya kehilangan nyawa atau kecederaan fizikal yang serius.

Paderi itu, yang ditugaskan ke sebuah gereja di Dabrowa Gornicza berhampiran sempadan Czech, juga diarahkan membayar mangsa 15,000 zlotys ($3,820) dalam ganti rugi, serta menderma beberapa ribu zlotys kepada tabung yang ditubuhkan untuk membantu mangsa jenayah.

Skandal itu meletus tidak lama selepas media tempatan melaporkan bahawa klerus itu telah menganjurkan parti seks di apartmen milik paroki pada Ogos 2023. Butir-butir perhimpunan itu kemudian didedahkan oleh media Fakt.

Dikatakan seorang pelacur lelaki pingsan semasa parti itu selepas mengambil terlalu banyak ubat pil ereksi. Berikutan insiden itu, paderi itu telah mengusir seorang tetamu dari rumahnya selepas mereka cuba untuk memanggil polis. Orang itu berjaya memanggil perkhidmatan kecemasan, walaupun klerus dilaporkan enggan membenarkan paramedik masuk selepas mereka tiba. Tetamu yang tidak sedarkan diri itu hanya menerima rawatan perubatan selepas pasukan ambulans telah memanggil polis untuk mendapatkan akses ke apartmen.

Selepas insiden itu menjadi tajuk berita, ‘Tomasz Z’ telah dikeluarkan dari klerus, manakala uskup diocese meletak jawatan tanpa memberikan sebab keputusan itu. Paderi itu ditahan pada Januari, apabila Daily Mail menamakannya sebagai Bapa Tomasz Zmarzly.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.