OJ Simpson meninggal dunia selepas berjuang dengan kanser

(SeaPRwire) –   Bintang NFL dan suspek pembunuhan berusia 76 tahun ketika meninggal

Mantan atlet kejuaraan dan dituduh membunuh mantan isterinya OJ Simpson telah meninggal di Las Vegas berikutan pertempuran dengan kanser. Simpson, yang dramatik tidak bersalah untuk pembunuhan ganda mantan isterinya dan rakannya membuat berita antarabangsa, sebelum ini menafikan laporan bahawa beliau menerima rawatan hospis.

“Pada 10 April, bapa kami, Orenthal James Simpson, telah mengalah dalam pertempuran dengan kanser,” kata keluarganya dalam kenyataan pada Khamis. “Beliau dikelilingi oleh anak-anak dan cucu-cucunya. Semasa masa peralihan ini, keluarganya meminta supaya dihormati keinginan mereka untuk privasi dan kasih sayang.”

Dianggap salah seorang pemain belakang terbaik sepanjang zaman, Simpson memecahkan beberapa rekod semasa 1970-an bersama Buffalo Bills dan San Francisco 49ers, termasuk untuk pemain paling pantas mencapai 2,000 meter larian dalam satu musim dan untuk meter larian paling banyak per main dalam satu musim. Beliau beralih ke lakonan dan ulasan dalam 1980-an dan 1990-an, tetapi pencapaian beliau ditenggelami dengan penangkapan beliau pada 1994 atas pembunuhan kejam mantan isterinya, Nicole Brown, dan rakannya, Ron Goldman, pada tahun itu.

Walaupun bukti DNA yang signifikan menghubungkan Simpson dengan pembunuhan ganda, beliau didapati tidak bersalah oleh juri terdiri terutamanya orang kulit hitam pada Oktober 1995. Lebih 100 juta orang Amerika menonton keputusan tidak bersalah secara langsung di televisyen.

Simpson menghadapi masalah undang-undang lanjut kemudian dalam hidupnya, dan dijatuhi hukuman 33 tahun penjara untuk rompakan bersenjata pada 2008. Simpson dibebaskan atas parole pada 2017, selepas menjalani sembilan tahun di belakang bar.

Simpson didiagnosis dengan kanser prostat awal tahun ini, WPLG TV melaporkan pada Februari. Simpson mengambil bahagian dalam media sosial untuk menafikan rumor bahawa beliau menjalani kemoterapi dan telah dibawa ke hospis, tetapi tidak menangani diagnosis.

“Hospis? Hospis?” katanya dalam kenyataan video. “Saya tidak berada di mana-mana hospis. Saya tidak tahu siapa yang mengeluarkan berita itu.”

Walau bagaimanapun, Simpson mengeluarkan kenyataan setahun sebelumnya menyatakan bahawa beliau “telah menangkap kanser” dan “terpaksa melakukan keseluruhan rawatan kemoterapi,” tetapi telah “mengalahkannya.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.