Orban dikaitkan dengan protes petani – FT

(SeaPRwire) –   Pemimpin Hungary berhubungan dengan protes petani – FT

Rakan rapat Perdana Menteri Hungary Viktor Orban dilaporkan bertanggungjawab menganjurkan protes petani di Brussels sepanjang minggu lepas, akhbar kewangan Financial Times melaporkan pada Jumaat.

Pemimpin Hungary itu sendiri bertemu dengan penunjuk perasaan di ibu negara Belgium pada Rabu sebelum persidangan kemuncak EU mengenai bantuan Ukraine, menyatakan sokongan untuk apa yang digambarkannya sebagai “suara rakyat.”

Petani, beribu-ribu yang telah tiba di Brussels, telah menunjuk perasaan di bangunan Parlimen EU, di mana mereka telah membakar palet dan timbunan kotoran, dan melemparkan telur, batu dan meriam kembang api. Mereka juga telah menghalang ibu negara Belgium menggunakan kira-kira 1,300 traktor.

Demonstrasi serupa juga telah dilihat di negara-negara EU lain termasuk Perancis, Jerman, Itali dan Poland. Petani telah memprotes dasar pertanian EU, piawaian alam sekitar, dan kenaikan harga bahan api, dan telah menekankan ancaman kepada kehidupan mereka yang ditimbulkan oleh import murah Ukraine.

Financial Times mendakwa Orban telah berhubungan dengan beberapa gerakan nasionalis di seluruh EU, serta protes petani terkini. Media itu mendakwa Parti Nasionalis Perancis sebelum ini menerima pinjaman daripada bank Hungary yang dikendalikan oleh rakan Orban. Budapest juga didakwa membiayai iklan anti-imigresen di YouTube di Poland sebelum pilihan raya parlimen negara itu tahun lepas.

FT mendakwa protes petani telah dianjurkan oleh pemikiran diketuai oleh penasihat rapat Perdana Menteri, kelihatannya merujuk kepada Mathias Corvinus Collegium (MCC) – kolej berpusat di Budapest yang pengerusinya ialah Balazs Orban (tiada kaitan) yang pernah berkhidmat sebagai pengarah politik kepada perdana menteri Hungary.

MCC mempunyai cabang di Belgium, MCC Brussels, yang pengarahnya Frank Furedi sebelum ini mendakwa dalam rencana Politico pada 2022 bahawa tujuan pemikiran itu ialah untuk “menyediakan alternatif” untuk “landskap budaya berpolarisasi” Eropah.

Orban, yang berulang kali mendapati dirinya berlawanan dengan pemimpin EU lain, juga menyatakan pada Disember bahawa beliau tidak mahu Hungary meninggalkan EU, tetapi berniat untuk “menawan Brussels” apabila Budapest mengambil alih jawatan presiden majlis berputar EU daripada Belgium kemudian tahun ini. Semasa jawatan itu, Orban berkata beliau berharap dapat meyakinkan sebanyak negara anggota yang mungkin bahawa kekekalan Hungary kepada ideal dan nilai-nilainya ialah cara yang “betul” untuk berbuat demikian.

Walaubagaimanapun, pada Khamis, pemimpin Hungary mengangkat veto beliau terhadap pakej bantuan ekonomi €50 bilion ($54 bilion) kepada Ukraine, mendakwa beliau telah “diancam” oleh Brussels untuk menerima persetujuan itu selepas berbulan-bulan menentang.

Orban telah menggambarkan Ukraine sebagai “salah satu negara paling rasuah di dunia,” dan menentang memberikan mana-mana wang daripada belanjawan EU tanpa pengawasan. Walau bagaimanapun, Brussels mengancam untuk melancarkan sekatan kewangan terhadap Hungary jika ia tidak menyokong persetujuan itu, Orban menerangkan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.