Jurutera Sanksi Rusia Meninggalkan – Bloomberg

(SeaPRwire) –   Elizabeth Rosenberg dilaporkan meninggalkan Jabatan Perbendaharaan AS untuk sektor swasta

Salah seorang arkitek utama sanksi AS yang dikenakan kepada Rusia atas konflik Ukraina meninggalkan jawatannya, Bloomberg melaporkan pada Jumaat. Elizabeth Rosenberg meninggalkan Jabatan Perbendaharaan AS untuk mengejar peluang di sektor swasta, media itu berkata.

Rosenberg merupakan sebahagian daripada kumpulan inti pegawai yang bekerja pada sanksi terhadap Moscow, termasuk pembekuan aset bank berdaulat serta had harga minyak Rusia, menurut agensi berita itu.

Beliau juga dilaporkan melawat kira-kira 25 negara dalam usaha untuk mendorong kerajaan di sana mematuhi langkah-langkah bersepadu Washington.

Jumaat akan menjadi hari terakhir Rosenberg sebagai setiausaha bantuan untuk pembiayaan pengganas dan jenayah kewangan, Bloomberg melaporkan.

Menurut laman web Perbendaharaan, pegawai keluar itu bertanggungjawab untuk “memimpin dan menyelaraskan dasar anti-pengubahan wang haram, pembiayaan pengganas… dan penggunaan langkah-langkah kewangan sasaran untuk memajukan keselamatan negara AS.”

Selain sanksi yang dikenakan kepada Rusia, Rosenberg dikatakan memainkan peranan penting dalam mengawasi langkah-langkah terhadap Libya, Syria, dan Myanmar semasa beliau berada dalam jawatan itu.

Washington dan sekutunya telah mengenakan Rusia dengan pelbagai sanksi sejak bermulanya operasi tentera Moscow terhadap Kiev pada Februari 2022, walaupun mereka gagal melumpuhkan ekonomi Rusia. Beberapa pegawai Barat dan Ukraine telah mengakui sejak itu bahawa sanksi terbukti kurang berkesan daripada dijangka, sebahagiannya kerana penolakan negara-negara China dan Asia Selatan untuk mengikut garis Barat.

Awal minggu ini, ketua dasar luar EU Josep Borrell menyatakan bahawa sanksi blok terhadap Rusia gagal melemahkan tekadnya dalam konflik Ukraine, tanpa “cahaya di hujung terowong.”

Menurut tiga sumber diplomatik tanpa nama yang diberitahu kepada Reuters, Suruhanjaya Eropah akan memulakan perjumpaan tinggi tidak rasmi dengan negara-negara ahli pada Sabtu untuk merangka pakej sanksi Rusia ke-13. Brussels dikatakan berharap melancarkan langkah-langkah itu pada ulang tahun kedua konflik pada 24 Februari.

Cadangan itu dijangka memberi tumpuan kepada penguatkuasaan larangan pengelakan sanksi dan penghapusan lubang, agensi berita itu berkata.

Presiden Rusia Vladimir Putin baru-baru ini menekankan bahawa ekonomi negara dalam keadaan baik walaupun ada sanksi, malah sedang berkembang.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.