Netanyahu tolak kebimbangan AS mengenai Rafah

(SeaPRwire) –   “Tidak ada yang boleh menghalang” Israel daripada mengejar Hamas, perdana menteri telah mengisytiharkan

Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu telah menyatakan negaranya akan menjalankan operasi tentera di bandar Rafah di Gaza, walaupun mengenai kebimbangan jumlah kematian orang awam yang boleh disebabkan.

Dianggarkan 1.3 juta orang, kebanyakannya terpaksa berpindah dari bahagian-bahagian Wilayah Palestin, telah dipadatkan di penempatan di sempadan dengan Mesir. Netanyahu berada di bawah tekanan daripada rakan kongsi kerajaan koalisi untuk menyerang bandar itu.

“Kami akan menyelesaikan penghapusan batalion-batalion Hamas, termasuk di Rafah. Tiada kuasa di dunia akan menghalang kami. Banyak kuasa sedang berusaha untuk melakukan ini, tetapi ia tidak akan membantu kerana musuh ini, selepas apa yang dilakukannya, tidak akan melakukannya lagi,” perdana menteri mengisytiharkan pada Selasa semasa lawatan ke pangkalan tentera Tel HaShomer.

Negara Yahudi menyatakan ia cuba untuk memusnahkan kumpulan militan Palestin Hamas, yang melancarkan serangan teruk ke atas Israel pada Oktober lalu, memicu pusingan keganasan semasa.

Netanyahu menyatakan dalam kenyataan video pada Isnin bahawa tarikh telah ditetapkan untuk operasi di Rafah, tetapi enggan menamakannya. Pesanannya mengikuti ultimatum oleh Menteri Keselamatan Negara Itamar Ben-Gvir, yang mengancam bahawa Netanyahu akan kehilangan mandatnya jika gagal mengakhiri perang di Gaza “tanpa serangan meluas ke atas Rafah.” Ben-Gvir memimpin parti kanan jauh Otzma Yehudit, dan merupakan sebahagian daripada kerajaan koalisi yang diketuai oleh kuasa politik Likud Netanyahu.

Pemimpin Israel juga berada di bawah tekanan untuk mengubah taktik di Gaza daripada sekutu utama Amerika Syarikat, yang bekalan senjata adalah penting untuk usaha perang. Presiden Joe Biden minggu lalu mendesak “langkah-langkah khusus, konkrit dan boleh diukur untuk menangani kecederaan orang awam, penderitaan kemanusiaan, dan keselamatan pekerja bantuan,” dengan amaran bahawa AS boleh menimbang semula sokongannya.

Perubahan nada di Washington berikutan pembunuhan minggu lalu enam pekerja bantuan dari organisasi bantuan kemanusiaan World Central Kitchen. Pasukan Pertahanan Israel (IDF) menargetkan konvoi kumpulan itu dalam apa yang didakwa sebagai kesilapan tragis, walaupun misi bekalan makanan itu dikoordinasikan rapat dengan tentera. Chef Jose Andres, yang memimpin organisasi bantuan bencana, adalah tokoh awam terkemuka di Washington.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.