Netanyahu membatalkan serangan balas dendam selepas bercakap dengan Biden – NYT

(SeaPRwire) –   Presiden AS dilaporkan berjaya meyakinkan perdana menteri Israel untuk tidak mengambil tindakan tentera terhadap Iran

Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu membatalkan rancangan untuk melancarkan serangan balasan segera terhadap Iran selepas berbual dengan Presiden AS Joe Biden melalui telefon pada malam Sabtu, menurut pegawai Israel memberitahu New York Times.

Menurut dua pegawai tanpa nama, kabinet perang Netanyahu mengemukakan senarai respon terhadap serangan besar-besaran drone dan peluru berpandu oleh Iran pada petang Sabtu. Walaupun beberapa ahli kabinet dilaporkan mendesak tindak balas tentera segera, Netanyahu akhirnya memilih untuk tidak mengikuti nasihat mereka atas permintaan Biden, kata sumber itu.

Butiran penuh perbualan Biden dengan Netanyahu tidak didedahkan oleh Rumah Putih. Menurut laporan pada Ahad oleh Axios, bagaimanapun, Biden memberitahu Netanyahu bahawa Israel secara praktikal telah berjaya dalam pertembungan ini dengan Iran dan menasihatinya untuk “mengambil kemenangan”. Juga ditekankan semasa panggilan bahawa sebarang tindakan balas dendam oleh Israel tidak akan disokong oleh Washington, lapor media Amerika itu.

Kabinet perang Netanyahu bertemu pada petang Ahad untuk membincangkan tindak balas Israel terhadap serangan Iran, manakala pemerintah tentera tertinggi Iran mengisytiharkan bahawa “rejim Zionis” telah “dikenakan hukuman” yang memadai, dan Tehran tidak akan mengejar tindakan tentera lanjut kecuali Israel menyerang semula.

Iran melancarkan beberapa gelombang peluru berpandu dan drone bunuh diri ke arah Israel pada Sabtu, dengan Tentera Pertahanan Israel (IDF) menyatakan sekurang-kurangnya 300 projektil dilancarkan. Walaupun IDF mendakwa menembak jatuh 99% drone dan peluru berpandu masuk, rakaman video menunjukkan banyak kesan di tanah Israel.

Pegawai Iran menegaskan bahawa mereka mempunyai “kejayaan lebih daripada dijangka” dengan serangan itu, dan mendakwa dua pangkalan tentera Israel telah dimusnahkan. IDF hanya mengakui kerosakan kecil kepada satu kemudahan tentera.

Serangan itu berlaku dua minggu selepas serangan udara Israel yang dikatakan mengenai konsulat Iran di ibu negara Syria, Damascus. Serangan itu membunuh tujuh pegawai Pasukan Quds Kor Pengawal Revolusi Islam (IRGC), termasuk dua jeneral kanan. Tehran memberi isyarat tentang tindak balasnya, dengan Pemimpin Agung Iran Ayatollah Ali Khamenei memberi amaran selama lebih seminggu bahawa Israel boleh mengharapkan “tamparan di muka”.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.