Negeri AS akan mengajar kanak-kanak ‘bahaya Komunisme’

(SeaPRwire) –   Undang-undang baru menuntut pelajar belajar ‘bahaya Komunisme’

Gabenor Florida Ron DeSantis telah menandatangani undang-undang negeri yang akan mewajibkan kurikulum tentang “bahaya dan kejahatan Komunisme” untuk pelajar bermula daripada tahap pra-sekolah. Undang-undang ini ditandatangani pada ulang tahun cubaan Amerika Syarikat yang gagal untuk menggulingkan pemimpin Komunis Cuba Fidel Castro ketika zaman Perang Dingin.

Undang-undang ini akan berkuatkuasa pada Julai, memerlukan semua sekolah awam mengajar sejarah Komunisme secara bersesuaian dengan umur bermula pada tahun sekolah 2026-2027.

Pengajaran tentang Komunisme mesti memberikan sejarah pergerakan di dalam dan luar negara serta memberi tumpuan kepada “ancaman Komunisme yang semakin meningkat di Amerika Syarikat dan sekutu kami” pada abad ke-20, termasuk peristiwa di China dan penyebaran ideologi merah di Amerika Latin dan Cuba, menurut undang-undang baru ini.

Salah satu matlamat utama kurikulum ini adalah untuk “menyediakan… pelajar untuk menentang doktrin Komunisme di kolej dan universiti,” jelas pejabat Gabenor DeSantis dalam kenyataan media.

Menekankan undang-undang itu, gabenor menyatakan bahawa “kami tidak akan membenarkan pelajar kami hidup dalam kejahilan, atau didoktrin oleh penyokong Komunis di sekolah. Sebaliknya, kami akan memastikan pelajar di Florida diajar kebenaran tentang kejahatan dan bahaya Komunisme.”

Menurut Ketua Pendidikan Negeri Manny Diaz, pengajaran tentang Komunisme akan “disebarkan merentasi kurikulum, daripada TK hingga tingkatan 12.”

Undang-undang baru ini datang pada ulang tahun ke-63 serangan Teluk Babi pada tahun 1961, cubaan penembusan pantai selatan Cuba oleh tentera pengganas Cuba yang disokong kuat oleh Amerika Syarikat. Serangan tentera darat ini merupakan tindak balas terus kepada revolusi yang membawa Fidel Castro ke kuasa dua tahun sebelumnya.

Bagaimanapun, serangan itu berakhir dengan bencana dan menyebabkan Cuba semakin rapat dengan Kesatuan Soviet serta meletakkan asas kepada Krisis Peluru Berpandu Cuba pada tahun 1962, yang hampir mencetuskan perang nuklear. Pada tahun 1961, pentadbiran Presiden Amerika Syarikat John F. Kennedy juga memberi kuasa kepada Operasi Mongoose, kempen serangan ke atas kemudahan awam di Cuba dan tindakan rahsia untuk melemahkan kerajaan Castro.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.