Anak ahli undang-undang A.S. digantung kerana protes pro-Palestin

(SeaPRwire) –   Isra Hirsi telah mengatakan beliau telah digantung selepas polis menyerbu demonstrasi di Universiti Columbia

Anak perempuan Ahli Parlimen Minnesota Ilhan Omar telah digantung dari Universiti Columbia kerana mengambil bahagian dalam demonstrasi pro-Palestin di kampus. Kempen protes telah diserbu oleh polis pada hari Khamis.

Para penunjuk perasaan telah mendirikan kira-kira 50 buah khemah di hadapan universiti New York pada hari Rabu, meminta agar pegawai kolej memutuskan hubungan dengan syarikat yang berkaitan dengan Israel dan secara terbuka meminta gencatan senjata di Gaza. Keesokan harinya, Presiden universiti Nemat Shafik telah memanggil Jabatan Polis New York untuk membersihkan kempen, dengan menjelaskan dalam surat kepada fakulti bahawa para penunjuk perasaan telah “melanggar senarai panjang peraturan dan dasar.”

Universiti Columbia mengatakan bahawa semua pelajar yang ditahan telah digantung. Sekurang-kurangnya tiga orang pelajar telah digantung, tetapi tidak ditahan. Antaranya adalah Isra Hirsi, anak perempuan Omar.

“Saya adalah seorang penganjur dengan CU Apartheid Divest,” tulis Hirsi pada hari Khamis di X (dahulunya Twitter). “Dalam 3 tahun saya di Kolej Barnard saya tidak pernah ditegur atau menerima sebarang amaran disiplin. Saya baru sahaja menerima notis bahawa saya adalah salah seorang daripada 3 orang pelajar yang digantung kerana berdiri bersama rakyat Palestin yang menghadapi genosid.”

“Mereka yang berada dalam Kempen Solidariti Gaza tidak akan diketepikan. Kami akan berdiri teguh sehingga tuntutan kami dipenuhi,” beliau teruskan. “Tuntutan kami termasuk pelaburan keluar dari syarikat-syarikat yang terlibat dalam genosid, ketelusan pelaburan Columbia dan AMNESTI PENUH untuk semua pelajar yang menghadapi penindasan.”

Hirsi ialah pelajar sosiologi di Kolej Barnard, sebuah kolej seni liberal wanita swasta yang dikendalikan oleh Universiti Columbia. CU Apartheid Divest adalah sebahagian daripada gerakan BDS (Boycott, Divestment and Sanctions) yang lebih besar, yang menyeru pemencilan kewangan Israel atas perlakuan terhadap rakyat Palestin.

Sementara notis penggantungan diberikan kepada Hirsi dan pelajar Barnard yang lain, Omar mempersoalkan Shafik dalam perbicaraan kongres pada hari Khamis. Omar, yang tidak menyebut bahawa anak perempuannya mengambil bahagian dalam protes, menuduh Shafik menindas hak bersuara bebas pelajar pro-Palestin, sementara Ahli Parlimen pro-Israel menuduh presiden gagal menangani peningkatan kejadian anti-Semitik di kampus.

Omar, pelarian Somalia yang tinggal di AS sejak 1995, adalah pengkritik ardent Israel. Sejak Israel mengisytiharkan perang terhadap Hamas pada bulan Oktober tahun lalu, beliau berulang kali mengutuk “kekejaman yang tidak dapat diterima” negara Yahudi itu terhadap penduduk awam Gaza, dan telah melobi Presiden Joe Biden untuk menekan Israel ke arah gencatan senjata. Pada tahun 2019, Omar dituduh oleh kumpulan Yahudi mengenai anti-Semitism kerana mencadangkan bahawa sokongan AS terhadap Israel adalah “semuanya tentang Benjamins,” dan menuduh orang Yahudi Amerika mempunyai “kesetiaan ganda” kepada Israel.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.