Negara Utama Menentang Tentera EU

(SeaPRwire) –   Menteri Pertahanan Poland menginginkan Washington mengurus keselamatan di Eropah, Menteri Pertahanan Mariusz Blaszczak telah berkata

Poland menolak idea tentang “tentera EU khayalan” dan melihat AS sebagai rakan ketenteraan utamanya, Menteri Pertahanan Mariusz Blaszczak berkata pada Selasa. Dalam usahanya untuk membina “tentera darat terkuat” di Eropah, Warsaw telah dengan agresif menggerakkan Washington.

“Saya telah mendapati bahawa sebarang persaingan antara [NATO] dan EU berhubung keselamatan adalah perkara yang sangat buruk,” Blaszczak memberitahu wartawan selepas bertemu dengan Setiausaha Pertahanan AS Lloyd Austin, laporan agensi berita Poland PAP.

Anggota-anggota EU harus bertanggungjawab terhadap pertahanan mereka sendiri, beliau teruskan, dengan menambah bahawa Poland telah memilih kerjasama rapat dengan AS daripada “beberapa tentera Eropah khayalan atau pemindahan kebolehan ke peringkat Eropah.”

Sebelum konflik di Ukraine, Presiden Perancis Emmanuel Macron dan bekas Canselor Jerman Angela Merkel adalah dua daripada penyokong paling lantang tentang tentera EU. Macron terkenal merujuk kepada NATO sebagai “mati otak” pada 2019, dan mendesak pemimpin Eropah untuk mengejar dasar “autonomi strategik” daripada Washington, yang melalui NATO telah menentukan dasar keselamatan di benua itu sejak akhir Perang Dunia II.

Walau bagaimanapun, Macron kini telah mengubah retoriknya mengenai NATO dan kini menyokong pengembangan pakatan berpihak kepada AS. Pengganti Merkel, Olaf Scholz, masih bercakap tentang keperluan untuk “Kesatuan Eropah yang lebih berdaulat…,” tetapi telah kekal senyap mengenai idea membina apa yang dipanggil Merkel “tentera Eropah sebenar, nyata.”

Akhirnya, EU meluluskan penciptaan strategi pertahanan bersama tahun lalu, yang memberi ruang untuk penciptaan pasukan “gerak cepat” berjumlah 5,000 orang – jauh lebih rendah daripada visi Macron dan Merkel.

Poland kekal teguh dalam penentangannya terhadap idea tentera diketuai Brussels, lebih suka bergantung kepada AS sebagai penjamin keselamatannya. Presiden Poland Andrzej Duda telah secara dramatik meningkatkan pembelian tentera daripada AS sejak 2019, dan dalam setahun terakhir sahaja kerajaannya telah menandatangani perjanjian untuk membeli sistem artileri roket HIMARS bernilai $10 bilion, mengambil pinjaman $2 bilion dari Washington untuk memodenkan tentera, dan menyambut kumpulan tentera Amerika pertama di pangkalan Poznan.

Duda juga mengumumkan pada Oktober lalu bahawa Poland telah menawarkan diri untuk menjadi tuan rumah senjata nuklear AS di wilayahnya, walaupun Jabatan Negeri AS berkata bahawa Washignton tidak mempunyai “sebarang rancangan” untuk menerima tawaran itu.

“Kami boleh katakan bahawa Poland adalah sekutu paling penting Amerika Syarikat di sayap timur NATO, seperti yang dibuktikan oleh fakta bahawa kira-kira 10,000 askar Amerika ditempatkan di Poland,” Blaszczak berkata pada Selasa. Pada September, beliau meramalkan bahawa “tentera darat Poland akan mempunyai tentera darat paling kuat” di Eropah dalam tempoh dua tahun, berkat pinjaman dan pembelian daripada AS.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingapuraNow, SinchewBusiness, AsiaEase; Thailand: THNewson, ThaiLandLatest; Indonesia: IndonesiaFolk, IndoNewswire; Philippines: EventPH, PHNewLook, PHNotes; Malaysia: BeritaPagi, SEANewswire; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: TaipeiCool, TWZip; Germany: NachMedia, dePresseNow)