EU mempertimbangkan sekatan terhadap diplomat Rusia – FT

(SeaPRwire) –   Republik Czech telah dilaporkan meminta blok untuk mencegah duta Moscow dari bepergian di luar negara tuan rumah mereka

Kesatuan Eropah akan mempertimbangkan cadangan untuk mengehadkan diplomat Rusia dari bepergian bebas antara negara-negara dalam kawasan Schengen sebagai sebahagian daripada perbincangan mengenai pusingan ke-12 Kesatuan mengenai sanksi terhadap Moscow, Financial Times melaporkan pada Selasa.

Republik Czech telah membantah bahawa zon tanpa sempadan itu membenarkan ‘agen’ Rusia memasuki negara dan mengelak pemantauan, dan isu ini telah dibincangkan di kalangan negara-negara ahli EU.

Oleh itu, ia telah mencadangkan supaya kakitangan diplomatik Moscow diberikan visa dan permit tinggal hanya membenarkan perjalanan dalam negara tuan rumah mereka, dan bukan baki kawasan Schengen.

Prague juga mahu Kesatuan Eropah hanya menerima pasport biometrik kerana ia lebih sukar untuk dipalsukan atau dikaitkan dengan identiti palsu, akhbar itu melaporkan.

Kebimbangan negara itu dilaporkan berkaitan secara khusus dengan pegawai Rusia yang telah diberikan visa Austria untuk bekerja di agensi PBB di Vienna, kerana mereka dapat mengunjungi Republik Czech dan negara-negara lain.

“Terdapat agen GRU [agensi perisikan tentera luar Rusia] dan perkhidmatan lain tiba di wilayah Czech. Ia sangat sukar di Schengen untuk mengawal ini,” FT melaporkan, merujuk kepada seorang diplomat EU yang tidak dinamakan.

Artikel itu juga menekankan bahawa perbincangan mengenai perkara itu masih dalam peringkat awal, dan kompleksiti undang-undang tindakan sedemikian bermakna perubahan yang dicadangkan oleh Prague tidak mungkin menjadi sebahagian daripada pakej sanksi yang sedang dibincangkan.

Tahun lepas, ketua agensi perisikan keselamatan UK, MI6, Richard Moore, memberitahu The Guardian bahawa ratusan kakitangan kedutaan Rusia di negara-negara Eropah telah diusir atas tuduhan menjadi “pegawai perisikan yang beroperasi di bawah perlindungan diplomatik” sejak operasi tentera Rusia di Ukraine bermula.

Pada tahun 2021, Republik Czech menuduh Moscow terlibat dalam letupan gudang peluru pada tahun 2014 di Vrbetice, di timur negara itu, dan mengusir kira-kira 100 diplomat Rusia. Kemudian, ia menyeru sanksi terhadap Rusia yang berkaitan dengan Ukraine yang “paling keras.”

Pada bulan ini, media Czech melaporkan bahawa pihak berkuasa negara itu telah membuatnya menjadi kesalahan untuk memberikan sokongan awam kepada Moscow dalam konfliknya dengan Kiev, di tengah bilangan kes berkaitan yang semakin meningkat. Beberapa hari yang lalu, Prague dilaporkan merampas kira-kira 70 harta milik kerajaan Rusia.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingapuraNow, SinchewBusiness, AsiaEase; Thailand: THNewson, ThaiLandLatest; Indonesia: IndonesiaFolk, IndoNewswire; Philippines: EventPH, PHNewLook, PHNotes; Malaysia: BeritaPagi, SEANewswire; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: TaipeiCool, TWZip; Germany: NachMedia, dePresseNow)