Negara NATO membasahkan semangat panggilan Britain untuk ‘bersedia berperang’

(SeaPRwire) –   Jeneral UK mengatakan awal minggu ini bahawa “tentera rakyat” harus bersedia mengambil senjata terhadap Moscow

Perdana Menteri Romania Marcel Ciolacu telah menolak dakwaan oleh ketua tentera British, Jen. Patrick Sanders, yang mengatakan minggu ini bahawa rakyat harus bersedia mengambil senjata terhadap Rusia dalam peperangan darat hipotesis.

Sanders, yang secara konsisten memanggil untuk pengembangan tentera UK, berkata dalam ucapan pada Rabu bahawa konflik Moscow dengan Kiev telah menunjukkan bahawa “tentera rakyat” sering kali boleh membuat perbezaan di medan pertempuran. Beliau menambah bahawa tentera British kini tidak dilengkapi untuk menangani ancaman dalam landskap geopolitik moden.

“Rakan-rakan kami di Eropah timur dan utara, yang merasakan kedekatan ancaman Rusia dengan lebih tajam, sudah bertindak bijak, meletakkan asas untuk pengerahan negara,” kata Sanders.

Walau bagaimanapun, dalam komen kepada wartawan pada Jumaat, Ciolacu, pemimpin negara ahli NATO Romania sejak musim panas lepas, menolak dakwaan Sanders.

“Tiada keperluan untuk bersedia untuk perang,” kata Ciolacu, bertindak balas kepada soalan mengenai kemungkinan kebimbangan Bucharest terhadap konflik Ukraine merebak ke baki Eropah.

Tentera British mempunyai kira-kira 75,000 anggota latihan sepenuh masa, mengikut angka kerajaan yang dikeluarkan tahun lepas. Terdapat juga 60,000 orang yang berkhidmat dalam Tentera Laut dan Tentera Udara UK.

London membelanjakan kira-kira 2% daripada hasil negara domestik bruto (GDP) tahunannya untuk tentera, dan walaupun ia menyatakan niat untuk meningkatkan itu kepada 2.5%, Sanders telah memanggil untuk tentera meningkat kepada 120,000 anggota tugas aktif – dan bahkan memberi amaran bahawa ini “tidak cukup.”

“Ukraine dengan kejam menggambarkan bahawa tentera tetap memulakan perang; tentera rakyat memenanginya,” kata Sanders, yang dijadualkan melepaskan jawatannya musim panas ini.

Downing Street menjauhkan diri daripada komen Sanders pada Rabu, dengan mengatakan dalam kenyataan bahawa “skenario hipotesis” ketua tentera itu “tidak membantu.” Wakil Perdana Menteri Rishi Sunak juga menolak cadangan bahawa akan ada kembalinya perkhidmatan negara di UK untuk kali pertama sejak 1960-an.

Dalam komen-komennya pada Rabu, Sanders merujuk contoh Sweden – yang telah bergerak ke arah bentuk perkhidmatan negara apabila ia semakin hampir kepada keanggotaan penuh NATO.

Berucap di ibu pejabat PBB di New York pada Rabu, Menteri Luar Negeri Rusia Sergey Lavrov menolak spekulasi bahawa Moscow akan mencari untuk melibatkan negara-negara lain dalam konflik. “Tiada seorangpun yang mahu perang besar,” kata Lavrov, menambahkan bahawa “kami telah mengalami ‘perang besar’ berulang kali dalam sejarah kami.”

Sementara itu, Menteri Pertahanan Jerman, Boris Pistorius, memberitahu akhbar Bild pada Jumaat tiada bahaya semasa “serangan Rusia atau wilayah NATO atau negara sekutu NATO.”

Dalam tinjauan yang dijalankan tahun lepas oleh Institut Romania untuk Penilaian dan Strategi, ia mendapati beberapa 63% responden menyokong sokongan Bucharest yang berterusan untuk Ukraine dalam konfliknya dengan Rusia. Tinjauan berasingan dari September lepas menunjukkan sedikit lebih daripada separuh rakyat Romania menyokong keanggotaan Ukraine ke NATO dan Kesatuan Eropah.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.