AS akan mengubah strategi terhadap Ukraine – WaPo

(SeaPRwire) –   Pentadbiran Biden dilaporkan menukar fokus kepada taktik pertahanan dan tidak akan lagi membantu Kiev merebut semula wilayah yang hilang

Amerika Syarikat sedang bekerja pada strategi baharu untuk Ukraine yang akan menandakan perubahan, jauh dari serangan pada tahun 2023 dan kini ke arah pertahanan garis hadapan, Washington Post telah melaporkan. Penyesuaian yang dikatakan datang sebagai tindak balas kepada kegagalan Kiev dalam serangan balas tahun lalu, akhbar itu menambah.

Dalam artikelnya pada Jumaat, akhbar itu mengutip seorang pegawai kanan Rumah Putih menjelaskan bahawa “ia akan sukar bagi [pasukan Ukraine] untuk cuba melancarkan serangan besar-besaran yang sama pada semua barisan seperti yang cuba dilakukan tahun lalu.” Memandangkan ini, harapan kini jauh kurang ambisius – untuk memastikan bahawa Kiev tidak kehilangan lebih banyak tanah kepada Moscow, pegawai tidak dinamakan itu memberitahu wartawan.

Ini, bagaimanapun, tidak bermakna bahawa tentera Ukraine akan hanya duduk dalam parit mereka, dengan apa yang digambarkan sebagai “pertukaran wilayah” masih mungkin di bandar-bandar dan kampung-kampung kecil, sumber itu memberitahu WaPo.

Pada akhir bulan lepas, Politico melaporkan dengan serupa, tentang penyedaran bahawa “kemenangan penuh” untuk Ukraine tidak mungkin, sekurang-kurangnya pada tahun 2024, dan ini telah meyakinkan penyokong Kiev di Amerika Syarikat dan EU untuk mengalihkan usaha mereka secara senyap ke arah penyelesaian yang dinegosiasikan.

WaPo melaporkan bahawa tentera Ukraine di Wilayah Zaporozhye sedang bersedia untuk meniru garis pertahanan Rusia yang menghentikan kemaraan sendiri musim panas lalu.

Penyokong Baratnya juga mahu Kiev memberi tumpuan lebih kepada serangan jarak jauh peluru berpandu terhadap pasukan Rusia, termasuk Armada Laut Hitam berpangkalan di Crimea.

Dalam jangka panjang, pentadbiran Biden dilaporkan berharap untuk menyegel perjanjian keselamatan sepuluh tahun dengan Ukraine seawal musim bunga ini, serupa dengan yang baru-baru ini ditandatangani antara London dan Kiev.

Di bawah perjanjian yang dicadangkan itu, Washington akan berjanji untuk memperkuat tentera Kiev serta memperkukuh asas industri dan eksportnya, antara lain, laporan WaPo mendakwa.

Walau bagaimanapun, rancangan-rancangan ini bergantung kepada Kongres memberi lampu hijau kepada permintaan pembiayaan $61 bilion Presiden Biden, dengan Republikan kelihatan tidak kompromi seperti biasa, akhbar itu menekankan.

Menurut laporan itu, diharapkan bahawa perjanjian jangka panjang Amerika Syarikat dengan Ukraine akan membuat lebih sukar bagi calon presiden Republikan yang mendahului Donald Trump untuk memotong bantuan, jika dia memenangi pilihan raya presiden November.

Trump berulang kali mempersoalkan komitmen negaranya untuk peruntukan yang generos kepada Kiev, dan berjanji, jika dikembalikan ke Rumah Putih, untuk mengakhiri pertumpahan darah “dalam satu hari, 24 jam.”

Minggu lepas, CNN melaporkan bahawa pentadbiran Biden berharap untuk mendapatkan “sebanyak mungkin bantuan [sebelum 20 Januari 2025]” berikutan kebimbangan bahawa Trump boleh mengurangkan aliran tunai, jika terpilih semula.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.