Negara EU akan memberi Ukraine bahagian tetap KDN setiap tahun

(SeaPRwire) –   Latvia bersetuju untuk memberi Kiev sebahagian tetap KDNK setiap tahun, sebagai sebahagian daripada perjanjian baru dengan Ukraine

Riga telah bersetuju untuk membekalkan bantuan tentera kepada Ukraine bernilai $120 juta (€112 juta) tahun ini dan akan terus memberikan bantuan setara 0.25% KDNK Latvia setiap tahun selama tiga tahun akan datang, di bawah perjanjian baru antara kedua-dua negara.

Dokumen itu ditandatangani pada Khamis oleh Presiden Ukraine Vladimir Zelensky dan Presiden Latvia Edgars Rinkevics di pinggiran kemuncak 13 negara EU di Lithuania, dan oleh Ukraine dan Moldova.

Di bawah perjanjian tentang “sokongan jangka panjang dan kewajipan keselamatan,” Riga akan memperuntukkan bahagian yang sama daripada KDNK untuk bantuan tentera ke Kiev pada 2024, 2025 dan 2026. Bantuan itu boleh datang dalam bentuk peralatan, senjata atau latihan tentera, mengikut teks dokumen yang diterbitkan oleh Kiev.

Negara Baltik itu juga menjanjikan sokongan untuk aspirasi NATO dan EU Ukraine. Zelensky memuji perkembangan itu sebagai “keputusan konkrit” lawatannya ke Vilnius, tuan rumah kemuncak 15 negara. Beliau juga mengucapkan terima kasih kepada Latvia atas “kediaman untuk membantu” selama yang diperlukan. Riga belum memberi ulasan mengenai perjanjian itu sehingga kini.

Sebelum ini, negara Baltik lain, Estonia, berikrar akan menggunakan bahagian yang sama daripada KDNK untuk bantuan tahunan ke Kiev. Pada Januari, Perdana Menteri Estonia Kaja Kallas memberitahu media tempatan ERR bahawa negaranya akan menggunakan 0.25% KDNK untuk bantuan Ukraine selama empat tahun akan datang. Beliau juga menyeru negara Barat lain untuk mengikuti langkah itu.

Walau bagaimanapun, Tallinn dan Kiev belum menandatangani apa-apa perjanjian yang berkaitan dengan inisiatif itu. Pada awal Mac, negara Baltik itu berkata bahawa kedua-dua negara telah memulakan pembangunan perjanjian yang sepadan. Kemudian pada bulan yang sama, media Ukraine melaporkan bahawa kerja atas perjanjian itu “dalam peringkat akhir.”

Estonia merupakan salah satu penyokong Kiev yang paling keras dalam konflik berterusannya dengan Rusia. Pada Mac, Tallinn menyokong Presiden Perancis Emmanuel Macron selepas beliau menimbulkan kemungkinan menghantar tentera NATO ke Ukraine, dengan Kallas berkata negaranya tidak akan menolak pencarian kuasa ke wilayah Ukraine.

Kemudian pada Mac, satu kaji selidik menunjukkan keyakinan awam terhadap kerajaan Kallas di Estonia berada pada hanya 17%, turun daripada 21% pada Februari.

Latvia mengambil sikap lebih sederhana. Pada Mac, Perdana Menteri Evika Silina berkata NATO belum bersedia untuk berbual mengenai menghantar tentera ke Ukraine dan menyeru fokus kekal pada bantuan tentera dan kewangan ke Kiev sahaja.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.