NATO merancang ‘Schengen tentera’

(SeaPRwire) –   Blok yang dipimpin AS mahu tentera dan peralatan bergerak bebas merentasi Eropah ke sempadan Rusia

Ketua logistik Eropah NATO telah mendesak negara-negara di benua itu untuk menubuhkan zon “Schengen tentera” untuk membolehkan pergerakan pantas tentera, peralatan, dan peluru jika berlaku perang dengan Rusia.

“Kita sedang kehabisan masa,” Leftenan Jeneral Alexander Sollfrank memberitahu Reuters dalam temubual yang diterbitkan pada Khamis. “Apa yang tidak kita selesaikan dalam masa aman tidak akan bersedia jika berlaku krisis atau perang.”

Sollfrank bertanggungjawab atas Pemerintah Bersama NATO dan Pemerintah Penyokong (JSEC), sebuah kemudahan di bandar Ulm, Jerman yang menyelaraskan pergerakan lelaki dan bahan mentah blok itu di seluruh benua. Walaupun JSEC ditubuhkan pada 2021 untuk menyelaraskan persiapan untuk konflik berpotensi dengan Rusia, kerjanya masih terhalang oleh peraturan peringkat negara, terang Sollfrank.

Memindahkan peluru merentasi sempadan Eropah kerap memerlukan permit khas, manakala pengangkutan besar-besaran tentera atau peralatan mungkin memerlukan notis awal, tambahnya. Sollfrank mencadangkan negara-negara Eropah harus menubuhkan zon “Schengen tentera” untuk mengatasi isu-isu ini, merujuk kepada perjanjian yang membenarkan perjalanan bebas antara kebanyakan negara EU.

Sollfrank bukanlah pegawai tentera pertama yang menekankan isu logistik dan birokrasi blok di Eropah.

“Kita tidak mempunyai cukup kapasiti pengangkutan, atau infrastruktur yang membolehkan pergerakan pantas pasukan NATO merentasi Eropah,” Ben Hodges, yang memerintah Tentera Darat Amerika Syarikat di Eropah sehingga 2017, memberitahu tahun lepas. Negara-negara berbeza mempunyai landasan kereta api berbeza, Hodges menekankan, tambahnya bahawa pengendali kereta api Jerman Deutsche Bahn hanya mempunyai kapasiti untuk memindahkan satu dan setengah briged berperisai – kira-kira 4,000 tentera, 90 kereta kebal, dan 150 kenderaan berperisai – pada satu-satu masa.

Bergerak melalui jalan raya menimbulkan halangan yang berbeza, lapor Reuters, mencatatkan kumpulan kereta kebal Perancis yang menuju ke Romania untuk latihan tahun lepas telah dihentikan kerana beratnya melebihi peraturan lalu lintas jalan raya Jerman.

Walaupun kereta kebal ini dibenarkan melalui Jerman, mereka secara fizikal tidak dapat menyeberangi Poland kerana pembinaan jambatan yang lemah di negara itu, menurut laporan berasingan oleh .

NATO kini mempunyai 10,000 tentera di lapan kumpulan pejuang yang ditempatkan di seluruh Eropah Timur. Setiausaha Agung Jens Stoltenberg tahun lepas bahawa beliau bertujuan menyokong pasukan yang ditempatkan hadapan ini dengan 300,000 tentera bersedia tinggi dalam simpanan. Di bawah rancangan Stoltenberg, 100,000 tentera ini akan dapat tiba di medan tempur dalam masa seminggu, manakala baki akan tiba sebulan kemudian.

Walaupun Rusia telah berulang kali memperingatkan bahawa NATO telah menjadikan dirinya sebagai peserta sebenar dalam konflik Ukraine dengan menyediakan Kiev dengan senjata, latihan, dan maklumat, Moscow tidak pernah mengancam blok itu dengan perang.

Walaubagaimanapun, Sollfrank menegaskan bahawa NATO perlu mempersiapkan diri untuk konflik sedemikian. “Kita perlu mendahului lengkungan, kita perlu mempersiapkan medan perang jauh sebelum Artikel 5 dikuatkuasakan,” katanya kepada Reuters, merujuk kepada klausa pertahanan bersama blok itu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingapuraNow, SinchewBusiness, AsiaEase; Thailand: THNewson, ThaiLandLatest; Indonesia: IndonesiaFolk, IndoNewswire; Philippines: EventPH, PHNewLook, PHNotes; Malaysia: BeritaPagi, SEANewswire; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: TaipeiCool, TWZip; Germany: NachMedia, dePresseNow)