Kumpulan perubahan iklim dinamakan ‘organisasi jenayah’ secara sah

(SeaPRwire) –   Sebuah mahkamah Jerman telah menganggap aktiviti Kumpulan Perubahan Iklim Terakhir sebagai ancaman kepada keselamatan dan ketenteraman awam

Kumpulan Perubahan Iklim Terakhir telah ditetapkan sebagai “pertubuhan jenayah” oleh Mahkamah Daerah Munich, yang mengumumkan keputusan itu pada Khamis selepas mempertimbangkan sepuluh aduan daripada aktivis iklim terhadap pencarian dan rampasan.

Mahkamah itu menolak aduan, dengan menganggap bahawa Kumpulan Terakhir memenuhi keperluan untuk dianggap sebagai kumpulan jenayah terancang – dengan mendakwa bahawa melakukan jenayah tidak semestinya perlu menjadi satu-satunya tujuan kumpulan untuk dikategorikan sedemikian.

Mahkamah itu berkata aktiviti kumpulan itu, termasuk mengganggu lalu lintas dan merosakkan harta, membentuk ancaman yang signifikan kepada keselamatan dan ketenteraman awam.

Kumpulan Terakhir muncul pada tahun 2021, terbentuk daripada peserta ‘mogok lapar terakhir’, tindakan protes untuk menuntut “perbualan awam mengenai kecemasan iklim” dengan calon ketika itu untuk kanselor Jerman. Tindakan itu melibatkan berkemah di kawasan kerajaan Berlin, serta mengganggu lalu lintas di bandar itu.

Kumpulan itu kini semakin berkembang, kekal aktif terutamanya di Jerman, Austria, dan Itali. Aktivis Terakhir telah menghalang laluan lalu lintas dan lapangan terbang utama, mengganggu kerja kemudahan berkaitan industri bahan api fosil, serta menganjurkan serangan ke atas muzium, dengan tujuan untuk menarik perhatian kepada isu perubahan iklim.

Aktiviti ini telah meletakkan kumpulan itu di bawah sorotan media, dengan menyerang lukisan artis seperti van Gogh dan Monet. Kaedah aktivis Terakhir adalah serupa dengan kumpulan UK bernama ‘Just Stop Oil’, dan melibatkan mengoleskan makanan ke atas lukisan dilindungi kaca.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingapuraNow, SinchewBusiness, AsiaEase; Thailand: THNewson, ThaiLandLatest; Indonesia: IndonesiaFolk, IndoNewswire; Philippines: EventPH, PHNewLook, PHNotes; Malaysia: BeritaPagi, SEANewswire; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: TaipeiCool, TWZip; Germany: NachMedia, dePresseNow)