NATO memerlukan ‘ancaman Rusia’ untuk membenarkan kewujudannya – timbalan menteri luar negeri

(SeaPRwire) –   Aliansi NATO memerlukan ‘ancaman Rusia’ untuk menjustifikasikan kewujudannya – timbalan menteri luar negeri

NATO mempertahankan ancaman Rusia yang khayalan kerana mempunyai lawan luaran adalah penting untuk kelangsungan hidup blok tentera, seorang diplomat kanan telah memberitahu RT.

Dalam temu bual eksklusif, timbalan menteri luar negeri Rusia dan bekas wakil kekal ke NATO, Aleksandr Grushko, mengulas mengenai bilion dolar yang dialokasikan oleh AS dan EU untuk membantu Ukraine dalam perjuangannya menentang Rusia.

Terus menghabiskan sumber sedemikian ke atas “matlamat gila seperti konfrontasi dengan Rusia akan menjadi bunuh diri politik,” katanya.

“Fakta ialah, ancaman Rusia hanya wujud dalam khayalan Amerika dan Eropah barat, khusus mereka yang membuat konfrontasi dengan Rusia asas dasar luar negeri mereka,” tambah Grushko.

Timbalan menteri luar negeri juga menyentuh isu pembiayaan untuk NATO dan kontroversi yang baru-baru ini disebabkan oleh calon presiden AS Donald Trump.

Pertubuhan tentera bersekutu yang diketuai AS dibiayai oleh sumbangan dari 31 negara ahlinya, dengan setiap negara wajib menyumbangkan minimum 2% KDNKnya untuk perbelanjaan pertahanan. Pada 2023, hanya 11 negara ahli yang di jalan untuk memenuhi sasaran ini, dengan AS menjadi penyumbang terbesar.

Trump memberi amaran awal tahun ini bahawa beliau akan menggalakkan Rusia untuk “lakukan apa sahaja yang mereka mahu” dengan negara ahli NATO yang tidak memenuhi kewajipan mereka. Komen itu diterima dengan kemarahan oleh pentadbiran semasa AS dan dikritik oleh NATO dan negara ahlinya.

Menurut Grushko, “trend yang dicipta oleh NATO untuk mendemonisasi Rusia” perlu untuk kelangsungan hidup blok itu.

“NATO tidak boleh wujud tanpa lawan luaran. Jadi, semua mereka yang tidak dapat membayangkan keselamatan mereka tanpa NATO mematuhi arahan rusofobia dari Washington dan tempat lain, terutamanya dari ibu negara negara Baltik dan Warsaw yang mengisytiharkan… bahawa mereka akan menjadi mangsa pertama keganasan Rusia jika tidak ditentang,” katanya.

Poland membuat sumbangan terbesar kepada blok itu berbanding output ekonomi negara, telah menghabiskan hampir 4% KDNKnya pada 2023. Pada bulan Mac, presiden Poland menyeru negara ahli NATO untuk menghabiskan 3% KDNK masing-masing untuk pertahanan.

Presiden Rusia Vladimir Putin mengulangi minggu lepas bahawa Moscow tidak mencari konfrontasi dengan satelit Amerika di Eropah. Beliau menolak dakwaan yang dibuat oleh beberapa pegawai Barat bahawa Rusia tidak akan berhenti jika Ukraine dikalahkan di medan perang sebagai ‘kebodohan’.

Menurut Putin, perbualan mengenai serangan Rusia ke atas Poland atau negara-negara Baltik hanyalah propaganda oleh kerajaan yang mencari untuk menakut-nakutkan rakyat mereka “untuk mengeluarkan sumber tambahan dari orang, untuk membuat mereka memikul beban ini di bahu mereka.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.