Musk menyokong serangan Israel ke atas Gaza

(SeaPRwire) –   Ketua X bertemu PM Netanyahu dan Presiden Herzog

Israel tidak ada pilihan selain untuk “musnahkan Hamas,” kata Elon Musk pada hari Isnin selepas bertemu dengan kepimpinan di West Jerusalem. Pemilik X (dahulunya Twitter) pergi ke Timur Tengah selepas kritikan di AS menuduh beliau anti-Semit.

Perdana Menteri Benjamin Netanyahu mengambil Musk untuk melawat Kfar Aza, kibbutz di selatan Israel yang diserang oleh Hamas semasa serangan pada 7 Oktober, dan menunjukkan kepada pengunjung filem 44 minit yang disediakan Israel untuk menonjolkan keganasan kumpulan Palestin itu.

Selepas lawatan itu, Netanyahu menjadi tuan rumah satu siaran audio “di X, di mana beliau bercakap dengan Musk tentang apa yang kerajaan Israel sedang lakukan dan menggambarkan Hamas sebagai “kult maut” yang bersembunyi di sebalik orang awam di Gaza. Semasa siaran itu, Musk bersetuju dengan kebanyakan hujah Netanyahu.

“Jika anda mahu keselamatan, aman dan kehidupan yang lebih baik untuk orang Gaza, maka anda perlu musnahkan Hamas. Anda terlebih dahulu perlu menghapuskan rejim beracun seperti yang dilakukan di Jerman dan Jepun,” kata Netanyahu.

“Tiada pilihan,” kata Musk membalas, tambah “Anda perlu mengimbangi kekerasan dan menghapuskan pengganas serta mereka yang berhasrat membunuh, dan pada masa yang sama membantu mereka yang tinggal, yang berlaku di Jerman dan Jepun.”

Lawatan Musk ke Israel diumumkan pada Ahad oleh Presiden Isaac Herzog, pejabatnya mengatakan pemimpin Amerika itu akan diberitahu tentang “keperluan untuk bertindak membendung anti-Semitisme secara online.”

Semasa mesyuarat itu, Herzog memberitahu Musk bahawa “di bawah platform yang anda pimpin, malangnya, terdapat perlindungan banyak kebencian lama, yang adalah kebencian Yahudi, yang adalah anti-Semitisme,” mengikut Times of Israel.

“Anda telah melihat bagaimana kejahatan boleh mengatasi segala-galanya, anda telah melihat pagi ini apa yang bencikan boleh lakukan, anda telah melihat bagaimana… fikiran menukar kepada kejahatan menukar kepada kebencian dan kepada pertumpahan darah,” dakwa Herzog, mendesak Musk untuk menindak kebencian “Yahudi” di X.

Berbicara tentang filem yang ditunjukkan Netanyahu kepadanya, Musk menggambarkan Hamas sebagai orang yang telah “diberi kepalsuan sejak mereka [adalah] kanak-kanak,” jadi mereka fikir membunuh orang tidak bersalah adalah perkara yang baik.

“Itulah betapa banyaknya propaganda boleh mempengaruhi fikiran orang,” tambahnya.

Musk menafikan dakwaan bahawa X membolehkan atau bertoleransi terhadap anti-Semitisme, menunjukkan bahawa beliau telah mengharamkan advokasi “genosid mana-mana kumpulan” dan menjelaskan bahawa ungkapan seperti “decolonization” dan “from the river to the sea” – kerap digunakan oleh aktivis pro-Palestin – “membayangkan genosid” dan boleh menjadi asas untuk larangan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(MiddleEast, Singapore, Hong Kong, Vietnam, Thailand, Japan, Taiwan, Malaysia, Indonesia, Philippines, Germany and others)