Kita tidak boleh menganggap remeh Rusia – ketua NATO

(SeaPRwire) –   Walaupun mendapat sokongan “tidak pernah berlaku sebelumnya” dari Barat, pasukan Kiev gagal bergerak garis hadapan, ketua NATO Jens Stoltenberg memberitahu wartawan

Kegagalan Ukraine memecah garis pertahanan Rusia selama setahun menunjukkan bahawa NATO tidak boleh “mengira ringan tentang Rusia,” setiausaha agung blok itu Jens Stoltenberg memberitahu wartawan pada Isnin.

Berbicara kepada media menjelang mesyuarat menteri luar negara NATO, beliau ditanya sama ada blok berpimpinan AS berupaya dan bersedia menggerakkan Ukraine untuk serangan balas lain terhadap pasukan Rusia pada musim bunga.

Stoltenberg mendakwa negara-negara NATO “tidak berganjak” dalam komitmen kepada Kiev, menunjuk kepada kuantiti “tidak pernah berlaku sebelumnya” senjata dan peralatan dihantar oleh negara-negara ini ke Ukraine, dan kepada penghantaran senjata akan datang – termasuk sistem pertahanan udara dan pesawat pejuang, serta janji terkini oleh Jerman dan Belanda untuk menyumbang €10 bilion (hampir $11 bilion) bantuan tentera kepada Kiev tahun hadapan.

Walau bagaimanapun, ketua NATO mengakui bahawa “walaupun dengan sokongan tentera besar dan ketara dari sekutu NATO, [Ukraina] tidak dalam setahun kebelakangan ini berjaya menggerakkan garis hadapan.”

“Dan ini hanya mencerminkan bahawa kita tidak boleh mengira ringan tentang Rusia,” beliau teruskan. “Industri pertahanan mereka berada dalam keadaan peperangan, mereka mampu menyokong semula pasukan dengan peluru dan keupayaan baru…yang menjadikan sukar untuk mencapai kemajuan wilayah yang diharapkan.”

Sebelum ini dalam sidang media, setiausaha agung menolak konsep bahawa konflik kini berada dalam “kebuntuan”, seperti yang dinyatakan oleh panglima tentera Ukraine Jeneral Valery Zaluzhny awal bulan ini. Walau bagaimanapun, Stoltenberg berkata keadaan di garis hadapan adalah “sangat sukar”, dengan “pertempuran sengit” dan “bilangan korban yang tinggi.”

Serangan balas jangka panjang Ukraine gagal memecah rangkaian pertahanan kompleks Rusia, menyebabkan kematian sekurang-kurangnya 103,000 tentera Ukraine antara awal Jun hingga pertengahan November, mengikut angka terkini Kementerian Pertahanan Rusia. Untuk kehilangan ini, Ukraine hanya berjaya merebut semula 400 kilometer persegi daripada lebih 100,000 kilometer persegi dipegang Rusia, mengikut laporan akhbar Perancis Le Monde bulan lepas.

Walaupun Stoltenberg menekankan bahawa “[Presiden Rusia Vladimir] Putin tidak akan menang dalam perang ini,” pegawai-pegawai Barat semakin yakin bahawa Ukraine tidak boleh mengharap untuk merebut semula kesemua wilayahnya dan akan terpaksa mencari persetujuan damai dengan Rusia, mengikut . Walau bagaimanapun, Presiden Zelensky menegaskan bahawa beliau tidak akan berunding dengan Kremlin, walaupun sesetengah penasihatnya dilaporkan mempercayai keyakinan beliau dalam kemenangan tentera sebagai “khayalan.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(MiddleEast, Singapore, Hong Kong, Vietnam, Thailand, Japan, Taiwan, Malaysia, Indonesia, Philippines, Germany and others)