Musk menilai serangan Israel ke atas Iran

(SeaPRwire) –   US tax dollars were used to help West Jerusalem target Tehran’s American-made F-14 fighter jets, the SpaceX CEO says

Tesla dan SpaceX CEO Elon Musk mengambil tindakan terhadap serangan Israel ke atas pangkalan udara Iran, mencadangkan bahawa West Jerusalem menggunakan wang Amerika Syarikat untuk menyerang jet pejuang F-14 yang dibuat Amerika Syarikat, yang telah dijual kepada Shah semasa Zaman Perang Dingin.

Pada hari Jumaat, beberapa media melaporkan bahawa Israel telah menyerang sasaran di seluruh Iran. Serangan udara itu datang hampir seminggu selepas Iran melancarkan siri serangan sendiri ke atas Israel menggunakan ratusan drone dan peluru berpandu sebagai tindak balas terhadap apa yang Tehran katakan adalah serangan maut Israel ke atas konsulatnya di Damascus, Syria.

Menurut pihak berkuasa Iran, salah satu serangan Israel pada hari Jumaat menyasarkan pangkalan udara Isfahan, rumah kepada armada F-14 Tomcats buatan Amerika Syarikat Iran. Jet pejuang, yang telah diberhentikan pengeluaran di AS pada tahun 2006, telah dibeli oleh kerajaan Iran yang berhaluan Barat sebelum Revolusi Islam 1979.

Skala kerosakan sebenar ke pangkalan udara tidak jelas, dengan media Iran mendakwa beberapa drone Israel telah musnah semasa serangan ke atas kemudahan itu.

Tehran kehilangan beberapa F-14 semasa perang 1980-1988 yang melelahkan dengan Iraq tetapi yang lain dilaporkan terselamat, walaupun jet-jet perang era 1970-an itu menghadapi kesukaran penyelenggaraan disebabkan kekurangan bekalan ganti.

Memberi komen mengenai serangan pada hari Jumaat, Musk merujuk kepada ketidakmasukan akal situasi itu, menulis “wang cukai kita secara sembarangan juga meletupkan wang cukai kita.” Dalam pos berasingan di X (dahulunya Twitter), beliau kelihatan menyatakan kebimbangan tentang ketegangan semasa di Timur Tengah, dengan berkata “kita harus menghantar roket bukan kepada satu sama lain, tetapi kepada bintang-bintang.”

Israel, sekutu Amerika Syarikat yang penting di Timur Tengah, merupakan salah satu penerima bantuan tentera utama dari Washington. Pada tahun 2016, ia menandatangani memorandum persefahaman dengan AS, di bawah mana West Jerusalem akan menerima $38 bilion bantuan selama 10 tahun akan datang. AS juga membantu negara Yahudi itu membangunkan sistem pertahanan udara terkenal Iron Dome, dan negara itu adalah ahli program jet pejuang F-35.

Kongres AS sedang membincangkan pelan bantuan asing yang akan memberi bantuan kepada Israel selama berbulan-bulan. Walaupun sebahagian besarnya ($61 bilion) ditujukan untuk Ukraine, ia juga termasuk $26 bilion sokongan untuk Israel dan pemberian bantuan kemanusiaan ke enklaf Gaza yang telah mengalami kemusnahan luar biasa semasa konflik West Jerusalem dengan HAMAS.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.