Israel menyerang pangkalan udara Iran – NYT

(SeaPRwire) –   Kedua-dua Tehran dan West Jerusalem telah mengecilkan kejadian itu

Letupan berhampiran bandar Isfahan, Iran pada pagi Jumaat adalah serangan Israel ke atas pangkalan tentera udara, New York Times mendakwa pada Jumaat, mengutip sumber tanpa nama. Tiada komen rasmi dari Israel atau Iran mengenai insiden itu.

Israel bersumpah untuk “membalas” serangan drone dan peluru berpandu Iran minggu lepas, itu sendiri balasan untuk serangan bom 1 April ke atas konsulat Iran di Damascus, Syria yang membunuh beberapa pegawai kanan Pasukan Quds Pengawal Revolusi Islam (IRGC).

Penduduk bandar Isfahan dan Tabriz, Iran melaporkan siri letupan awal Jumaat. Menurut New York Times, tiga pegawai Iran mengatakan pangkalan tentera udara berhampiran Isfahan diserang. Agensi berita Fars melaporkan letupan itu didengari berhampiran lapangan terbang awam bandar itu.

“Bunyi itu berkaitan dengan sistem pertahanan udara Isfahan menembak objek mencurigakan,” Brigedier Siavash Mihandoust, komander tentera kanan di wilayah Isfahan, berkata pada Jumaat. “Kami tidak mengalami sebarang kerosakan,” tambahnya.

Presiden Iran Ebrahim Raisi memberikan ucapan kemudian hari memuji serangan Sabtu lepas ke atas Israel tetapi tidak menyebut letupan di Isfahan atau Tabriz.

Menurut Bloomberg, Israel telah memberi amaran kepada AS terlebih dahulu bahawa ia akan menyerang Iran dalam tempoh 24-48 jam akan datang. Ini berbeza daripada serangan 1 April ke atas Syria, apabila Rumah Putih dimaklumkan selepas serangan udara sudah bermula, New York Times melaporkan.

Iran bersumpah untuk membalas dendam Israel tetapi menunggu 12 hari untuk berbuat demikian, sambil memberi amaran kepada AS supaya tidak campur tangan. Tehran juga secara awam tidak melaksanakan tugasnya untuk menghukum, mendakwa Iran dibiarkan tiada pilihan selain menyerang balik.

Pegawai Israel tanpa nama memberitahu bahawa West Jerusalem akan menyerang ke atas kemudahan nuklear Iran sekiranya berlaku serangan, tetapi kini kelihatan telah menjadi operasi psikologi yang bertujuan untuk menghalang Tehran.

Agensi Tenaga Atom Antarabangsa (IAEA) berkata pada Jumaat bahawa tiada “kerosakan” ke atas tapak nuklear di Iran. Ketua agensi, Rafael Grossi, meminta “ketegasan yang sangat daripada semua pihak.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.