Mengapa ‘Surat kepada Amerika’ Osama bin Laden sedang menjadi viral di TikTok

(SeaPRwire) –   Dua puluh tahun yang lalu, Osama bin Laden, , menyatakan pembelaan dia terhadap serangan terorisme terhadap A.S. yang mengorbankan hampir 3,000 nyawa

Minggu ini, surat itu menjadi viral di kalangan generasi baru, kebanyakan daripada mereka sedang membincangkan dan . Bagi sesetengah, sebahagian besar pembelaan bin Laden—sokongan A.S. terhadap pendudukan Israel terhadap wilayah Palestin apa yang PBB anggap sebagai —bersesuaian dengan apa yang berlaku sekarang di Timur Tengah, membawa mereka untuk menguatkan panggilan untuk .

Dalam lebih daripada 900,000 tontonan, seorang TikToker mendakwa bahawa “segala yang kita pelajari tentang Timur Tengah, 9/11, dan ‘keganasan’ adalah pembohongan.” Lain-lain dalam media sosial telah mengkritik menyimpati dengan pengganas dan melegitimasi keganasan.

Trend ini mengikuti corak: TikTok telah bertindak balas terhadap kritikan Republikan bahawa platform itu dengan menunjukkan lebih muda lebih simpati kepada Palestin.

Walaupun puluhan ribu orang baru-baru ini di A.S. dan , ratusan ribu di seluruh dunia, memanggil untuk gencatan senjata bagi melindungi orang awam di Gaza, sejak permulaan peperangan pada 7 Oktober.

Surat bin Laden kelihatan menjadi viral selepas TikToker mencari surat yang diterbitkan oleh The Guardian pada 2002, walaupun laman berita itu pada 15 Nov.

The Guardian berkata kepada TIME dalam kenyataan melalui emel pada 16 Nov. bahawa selepas transkrip itu dikongsi secara meluas dalam media sosial tanpa konteks penuh “kami telah memutuskan untuk menanggalkannya dan

Surat itu mencadangkan pembelaan bagi pembunuhan orang awam, merujuk laporan keganasan kerajaan A.S. dan lain-lain terhadap orang Islam di wilayah Palestin,, dan , dan sanksi ekonomi di Iraq

Surat itu menuduh A.S. hipokrit kerana membenarkan Israel menduduki wilayah Palestin selama dekad tanpa mengendahkan undang-undang Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu dan kerana melanggar undang-undangnya sendiri dengan menahan orang di .

Pembayar cukai membiayai peperangan di Afghanistan dan Iraq, kata surat itu, dan “rakyat Amerika mempunyai keupayaan dan pilihan untuk menolak dasar Kerajaan mereka dan bahkan menukar jika mereka mahu.”

Surat itu juga mengkritik A.S. kerana ketika itu gagal menandatangani . Di tempat lain, bin Laden menyeru orang untuk mengikut Islam dan “menolak tindakan tidak bermoral seperti zina, homoseksualiti, dadah.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingdaoTimes, SingaporeEra, AsiaEase; Thailand: THNewson, THNewswire; Indonesia: IDNewsZone, LiveBerita; Philippines: PHTune, PHHit, PHBizNews; Malaysia: DataDurian, PressMalaysia; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: EAStory, TaiwanPR; Germany: NachMedia, dePresseNow)