Apa Yang Kita Hilang Dengan Berakhirnya WASPocracy

Donald Trump Holds A Campaign Rally In Clarement, New Hampshire

(SeaPRwire) –   Pada 3 September 1966, di Gereja Episkopal St. Stephen di Sewickley, Pa., dua anak dari elite Anglo Saxon Protestan Amerika Syarikat berkahwin. Pengantin wanita merupakan graduan Sekolah Miss Porter dan Kolej Sarah Lawrence, pengantin lelaki dari Sekolah St. Paul dan Princeton. Seorang atlet yang akan menyertai Kor Marin dan berjuang di Vietnam, beliau cucu presiden Delaware, Lackawanna & Western Railroad. Pengantinnya, seorang dewan, merupakan keturunan langsung Kapten Myles Standish, yang berlayar ke Amerika Syarikat di atas kapal Mayflower pada 1620, dan menjadi Kapten koloni Plymouth, menyelia pertahanannya.

Hanya sebelum hari jadi perkahwinan ke-51 mereka, suami Ann Standish berjalan ke dalam mata badai yang menggelora di Amerika Syarikat abad ke-3, dan mengancam menjadi peristiwa sejarah asas seperti kedatangan Mayflower hampir 400 tahun sebelumnya. Pada 17 Mei 2017, Robert Swann Mueller III, bekas peguam federal dan pengarah Biro Siasatan Persekutuan, dilantik sebagai peguam khas bagi Jabatan Kehakiman Amerika Syarikat, diberi amanah menyiasat dakwaan campur tangan Rusia dalam kempen politik 2016 yang, empat bulan sebelumnya, membuat Donald J. Trump menjadi presiden Amerika Syarikat ke-45. Ramai berharap Mueller akan menjadi Cincinnatus moden yang berkhidmat untuk negaranya ketika dalam keadaan darurat, sementara sekaligus membuktikan bahawa rejim lama negara itu tidak terlalu letih untuk mencabar kuasa moral Trump.

Sebelum pelantikan Mueller sebagai peguam khas, penurunan WASP Amerika, bermula tujuh puluh tahun sebelumnya selepas Perang Dunia Kedua, kelihatan tidak boleh diubah. Kepimpinan mereka, walaupun memuji dalam membayangkan janji negara, kelihatan kurang daripada baik hati memandangkan kegagalan berulang mereka untuk tindakan lanjut. Tetapi secara ringkas, kembalinya Mueller ke arena awam kelihatan sebagai pertemuan penting. Lebih daripada mengingatkan betapa pentingnya WASP kepada DNA Amerika, ia memberi isyarat peranan vital mereka boleh memainkan dalam masa depan negara. Jadi, beberapa bulan kemudian, apabila saya memulakan penulisan buku tentang pendatang pertama Amerika, Anglikan, Episkopal, Presbiterian dan Kongregasionalis yang menjajah timur laut, memberi tumpuan kepada lima belas keluarga penjajah berpengaruh, saya fikir Mueller mungkin akan menjadi watak utama, menghubungkan Plymouth dengan hari ini. Saya juga berharap dia akan memberi penghujung cerita yang bahagia.

Tetapi seperti WASP di kalangan mana Mueller dibesarkan, beliau ditentang oleh etika Protestan yang sangat berbeza, yang diperjuangkan oleh pendatang Amerika kemudian, golongan evangelikal konservatif yang lahir semula, yang cenderung ke selatan dan barat dan melahirkan populisme yang – seperti yang dibuktikan oleh pertelingkahan Trump dan Mueller – kini lebih kuat daripada Protestan utama.

Bahkan sebelum Mac 2019, apabila Mueller mengemukakan laporan mengecewakan kepada Jabatan Kehakiman Trump, menghapuskan harapan separuh negara bahawa dia akan menjatuhkan Trump dengan cara tertentu, saya telah menyingkirkannya sebagai watak.

Saya hanya menyebut bekas presiden yang banyak didakwa itu dua kali dalam buku. Beliau sungguh bukan salah seorang WASP Timur yang terkemuka yang menjadi protagonis dan berhasrat mencipta masyarakat yang lebih baik daripada yang mereka tinggalkan di Eropah. Bekas presiden, seorang Presbyterian Jerman lahir dan cucu seorang imigran Bavaria yang mengendalikan rumah pelacuran di Kanada zaman emas, merebut kuasa dengan meniru populis Presiden Scotland Presbyterian Andrew Jackson, yang pengikut miskin kasar datang ke sini kemudian dan sangat berbeza daripada Bapa Pengasas. Tetapi Trump tetap menampakkan bayang panjang, sebagai wira waris Amerika barat, perwujudan jahat WASP tinggi dan rendah.

Pemikiran semula kisah WASP bermula pada akhir November 2018, apabila presiden ke-41, George H. W. Bush meninggal dunia. Sebagai Demokrat sepanjang hayat, saya bukan peminat bekas pengarah Agensi Perisikan Pusat, naib presiden Ronald Reagan dan kemudian, presiden satu penggal itu sendiri. Tetapi ketika pengagum dan pengkritik sama-sama memberi penghormatan terakhirnya, jelaslah bahawa kematiannya secara terang-terangan menerangkan konflik yang sedang merobek kesatuan kehidupan Amerika dan mengancam kewarasan negara kita. Menonton pengebumian Bush di Katedral Kebangsaan dan ulasan yang menyusul, saya mencatat senarai sifat yang dikaitkan dengannya yang kini nyata-nyata terdapat dalam buku sebagai senarai kebaikan WASP, walaupun banyak lebih dihormati dalam pelanggaran daripada pematuhan: “hati nurani awam Amerika: ketelusan, rasa tanggungjawab moral, tujuan kolektif, dan masyarakat…maruah, tanggungjawab, tradisi, kepimpinan, kesederhanaan, kawalan diri, stoisisme, perkhidmatan, otoriti moral, keberanian, kesopanan, noblesse oblige, dan pemupukan.”

Tidak lama selepas itu, saya menulis senarai lagi, kali ini ciri-ciri dan tindakan WASP terburuk sejak abad ke-17: sokongan mereka “terhadap perhambaan, pembunuhan orang Asli Amerika, keistimewaan orang putih, pengecualian puak, pengumpulan, pengasingan, nativisme, ketidaksamaan, rasisme, seksisme, dan prasangka.” Ramai daripada mereka masih wujud, seperti yang dibuktikan oleh rakaman Access Hollywood dan Stormy Daniels, Perhimpunan Bersatu Kanan Charlottesville, penghinaan tanah puak, dan kematian melalui seribu luka kebaikan sebelum (dan, sayangnya, selepas) pilihan Joe Biden.

Presiden ke-45 mewakili “titik terendah puak – penafian sisa-sisa kebaikan WASP” dan pengkristalan Jacksonian WASP, dicirikan oleh pameran kasar, pencarian status, perpecahan, dan tingkah laku agresif yang menyinggung.

“Kekayaan tanpa kuasa membawa kepada pengasingan,” menurut E. Digby Baltzell, penulis Penubuhan Protestan menulis dengan nabi, enam puluh tahun lalu. Tetapi harapan yang diletakkan pada Robert Mueller dan rasa kehilangan yang dirasakan berikutan kematian Bush 41 menggambarkan kerinduan untuk gagasan kepimpinan bangsawan tatatertib, walaupun sudah lama ditinggalkan. Sangat tidak mungkin etos WASP yang hilang akan pernah lagi memerintah negara ini yang kini sedar akan keragaman, tetapi saya menghujahkan bahawa yang terbaik daripada apa yang mereka wakili perlu dipulihkan. Ketiadaannya mencipta kekosongan yang kini diakui sebagai keperluan. Selama ini, penurunan WASP dilihat sebagai kebaikan sosial. Kini jelas bahawa pada tahap terbaik mereka, mereka baik untuk dimiliki.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingdaoTimes, SingaporeEra, AsiaEase; Thailand: THNewson, THNewswire; Indonesia: IDNewsZone, LiveBerita; Philippines: PHTune, PHHit, PHBizNews; Malaysia: DataDurian, PressMalaysia; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: EAStory, TaiwanPR; Germany: NachMedia, dePresseNow)