Masih ada waktu untuk UK untuk ‘melakukan yang benar’ – isteri Assange

(SeaPRwire) –   Penganiayaan penerbit telah bersifat politik sejak awal, isteri Stella Assange telah berkata

Sistem undang-undang British telah “diculik” oleh AS dalam usaha untuk mengejar penerbit WikiLeaks Julian Assange, isterinya Stella telah memberitahu RT, yang menambah bahawa masih mungkin bagi mahkamah British untuk membuat perkara betul.

Mahkamah Tinggi di London membuat keputusan pada Selasa untuk menangguhkan perbicaraan ekstradisi Assange menunggu “jaminan” daripada kerajaan AS bahawa beliau tidak akan terdedah kepada penyiksaan atau hukuman mati.

“Ini adalah kes politik,” kata Stella Assange, yang juga peguam suaminya. “Saya fikir ia sangat jelas kepada sesiapa yang melihat kes ini dan perubahan aneh yang telah diambil oleh kes ini.”

Kes itu “seharusnya telah ditolak sejak awal,” beliau menambah. “Saya masih mengekalkan beberapa harapan bahawa mahkamah UK akan menghentikan penganiayaan yang menyalahgunakan Julian di mana sistem undang-undang telah diculik untuk tujuan politik.”

BUTIR-BUTIR AKAN MENYUSUL

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.