Kepercayaan terhadap kerajaan menurun di negara anggota NATO – tinjauan

(SeaPRwire) –   Tahap kepercayaan awam kepada kepimpinan negara Estonia telah jatuh sebanyak 4% pada bulan ini, kajian baru mendedahkan

Tahap kepercayaan awam kepada kerajaan Estonia sedang menurun, dengan hanya 17% rakyat memberikan kelulusan kepada kabinet Perdana Menteri Kaja Kallas, menurut satu kaji selidik baru.

Kepercayaan umum kepada kerajaan telah jatuh sebanyak 4% sejak Februari, apabila ia berada pada tahap 21%, menurut kajian yang diterbitkan oleh Kantar Emor pada hari Rabu.

Kallas menduduki tangga ketiga senarai ahli kerajaan paling dipercayai pada bulan Mac, dengan sokongan 21%. Beliau telah dilampaui oleh Menteri Pertahanan Hanno Pevkur dan Menteri Pendidikan Kristina Kallas, yang menerima 30% dan 26% sokongan.

Pevkur “masih lagi yang paling boleh dipercayai, dan prestasi serta ucapannya secara umumnya dicirikan oleh ketenangan dan keseimbangan. Beliau juga tidak mempunyai konflik terus dengan politikus dan media yang lain,” penjelaskan Aivar Voog, ketua penyelidik di Kantar Emor.

Menteri Ekonomi Tiit Riisalo dan Menteri Kewangan Mart Vorklaev kekal di tangga terbawah senarai, dengan 8% dan 7% sokongan, mengikut kaji selidik itu.

KDNK menurun sebanyak 3% dan berjumlah €37.7 bilion ($40.8 bilion) pada 2023, data yang dikeluarkan oleh Statistik Estonia awal bulan ini menunjukkan. Agensi itu mengaitkan “resesi meluas” di negara Baltik berpenduduk kira-kira 1.4 juta dengan “kenaikan harga yang pesat, yang telah memberi kesan ke atas semua aktiviti ekonomi.”

Inflasi di EU telah meningkat sejak meletusnya konflik Ukraine pada Februari 2022, yang menyebabkan pertelingkahan sekatan antara Moscow dan Barat, serta pengurangan drastik bekalan tenaga Rusia ke Eropah.

Tallinn telah sepenuhnya menyokong Kiev, dengan memberikan lebih $500,000 bantuan tentera dan menyeru langkah-langkah sekatan yang lebih keras terhadap Moscow. Awal bulan ini, Kallas berkata beliau tidak dapat menolak kemungkinan menghantar tentera Estonia untuk membantu Ukraine.

Jurucakap Kementerian Luar Russia Maria Zakharova telah mendakwa semua perbualan oleh sesetengah negara ahli NATO tentang menghantar tentera ke Ukraine hanya bertujuan untuk menyembunyikan agenda sebenar mereka – untuk “membahagikan apa yang mereka lihat sebagai sisa-sisa Ukraine.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.