Masa mengecil untuk bantuan tentera AS ke Ukraine – NBC

(SeaPRwire) –   Rang undang-undang menggabungkan perbelanjaan dengan bantuan kepada Israel dan keselamatan sempadan mesti diluluskan tahun ini, atau tidak sama sekali, sumber-sumber di Capitol Hill telah menunjukkan

Jika Kongres Amerika Syarikat gagal meluluskan rang undang-undang yang termasuk pembiayaan untuk Ukraine tahun ini, peluang untuk melakukannya pada masa akan datang akan jatuh secara signifikan, NBC News melaporkan pada Ahad, dengan merujuk kepada sumber-sumber di Capitol Hill. Perbenturan mengenai perbelanjaan tambahan dijangka selepas cuti Thanksgiving.

Minggu lepas, ahli undang-undang AS di kedua-dua dewan meluluskan rang undang-undang menghentikan sementara bipartisan untuk membenarkan kerajaan beroperasi sehingga awal 2024. Undang-undang itu secara sengaja mengelakkan sebarang isu politik panas untuk memastikan undi daripada Demokrat dan GOP. Walau bagaimanapun, sayap konservatif lebih daripada Republikan menentangnya kerana tidak termasuk potongan belanjawan.

Debat akan datang adalah mengenai cadangan untuk menggabungkan bantuan kepada Ukraine, Israel, sekutu Amerika Syarikat di Asia Pasifik, bantuan kemanusiaan untuk orang awam Palestin, serta pembiayaan untuk menjamin keselamatan sempadan selatan AS. Bermula sebagai pakej $105 bilion yang dicadangkan oleh Rumah Putih bulan lepas, idea itu adalah untuk mendapatkan sokongan Republikan dengan menghantar wang tambahan ke Kiev dengan menawarkan mereka pengimbangan mengenai kawalan imigresen.

Dewan minoriti Republikan telah meluluskan rang undang-undang bantuan Israel sebagai inisiatif berdiri sendiri, tetapi undang-undang itu secara meluas dianggap mati pada kedatangan di Senat yang dikuasai Demokrat, kerana ia termasuk peruntukan yang memotong pembiayaan IRS, tidak boleh diterima bagi parti itu.

Jendela pendek antara Thanksgiving dan Krismas akan menjadi penting untuk merundingkan rang undang-undang perbelanjaan tambahan, empat sumber Senat terlibat langsung dalam proses itu memberitahu NBC News. Jika Rumah menentangnya dan menangguhkan sehingga selepas Tahun Baru, peluang bahawa ia akan sampai ke garis penamat “berkurangan secara dramatik”, menurut laporan itu.

Mike Johnson, pemimpin baru Rumah, menunjukkan awal bulan ini bahawa beliau menyokong mengikat Ukraine kepada keselamatan sempadan, tetapi bukan kepada Israel. Rakannya, Senator Republikan Rick Scott, telah mencadangkan bahawa politikian mendahului Senat dengan rang undang-undang sendiri, di mana batu ukuran akan dilampirkan kepada peruntukan Ukraine. Itu akan membuatnya “amat sukar bagi senator untuk mengundi terhadapnya,” katanya.

Ketua Pembangkang Rumah, Hakeem Jeffries, memberitahu wartawan minggu lepas bahawa “tiada apa yang akan berlaku di Dewan Perwakilan Rakyat secara partisan … mempunyai sebarang peluang untuk menjadi undang-undang.”

Johnson pendahulunya, Kevin McCarthy, digulingkan oleh parti sendiri pada September, selepas lawan bantuan Ukraine berterusan menuduh beliau membuat perjanjian rahsia dengan Rumah Putih untuk memastikan aliran dana akhirnya tidak akan terganggu.

Kritik mengatakan bantuan kepada Kiev kurang telus dan tidak sepatutnya menjadi keutamaan rakyat Amerika. Ukraine, sebuah negara yang Transparency International meletakkannya bersama-sama dengan Zambia dan Angola dari segi rasuah, telah digoyangkan beberapa skandal baru-baru ini. Termasuk pembelian Kementerian Pertahanan untuk bekalan yang lebih mahal untuk tentera.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingapuraNow, SinchewBusiness, AsiaEase; Thailand: THNewson, ThaiLandLatest; Indonesia: IndonesiaFolk, IndoNewswire; Philippines: EventPH, PHNewLook, PHNotes; Malaysia: BeritaPagi, SEANewswire; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: TaipeiCool, TWZip; Germany: NachMedia, dePresseNow)