Bekas presiden Brazil disyaki ‘mengganggu’ paus – media

(SeaPRwire) –   Pihak berkuasa sedang menyiasat video penunggang ski air yang menyerupai Jair Bolsonaro mendekati mamalia laut itu – media

Polis persekutuan Brazil dan peguam negara sedang menyiasat kes “gangguan” terhadap paus humpback oleh penunggang ski air yang menyerupai bekas Presiden Brazil Jair Bolsonaro, Gazeta do Povo melaporkan pada Sabtu, dengan merujuk kepada dokumen rasmi.

Insiden dilaporkan berlaku pada Jun berhampiran bandar Sao Sebastiao, tetapi siasatan dikatakan dipicu oleh video viral di media sosial yang menunjukkan lelaki di atas bot air mendekati mamalia laut pada jarak yang dianggap tidak wajar.

Video itu menunjukkan penunggang ski air berada kira-kira 15 meter dari paus dan merekod video pada telefon bimbitnya. Undang-undang Brazil mengharamkan “gangguan sengaja terhadap mana-mana spesies cetacean”, seperti paus dan lumba-lumba, di perairan pentadbiran negara itu.

Bolsonaro berkhidmat sebagai presiden Brazil dari 2019 hingga 2022 dan dikenali dengan dasar yang digelar “anti-alam sekitar” oleh pengkritik kerana eksploitasi sumber semula jadi untuk meningkatkan ekonomi, memperolehnya gelaran “Kapten Chainsaw.” Menurut Hak Asasi Manusia (HRW), kemusnahan Hutan Amazon dipercepatkan semasa pemerintahannya kerana penebangan haram dan kebakaran hutan.

Walau bagaimanapun, HRW juga menyebut bahawa “masalah keganasan oleh penebang kayu di Amazon tidak bermula dengan Bolsonaro,” merujuk kepada puluhan temubual dengan pegawai dan ahli masyarakat orang asli yang secara meluas bersetuju bahawa masalah “telah meluas di rantau itu selama bertahun-tahun.”

Bolsonaro pada Sabtu menanggapi tuduhan mengganggu mamalia laut itu dengan berkata bahawa “setiap hari ada sesuatu yang buruk tentang saya, semalam ialah saya mengejar paus.” Beliau menambah bahawa “satu-satunya paus yang tidak suka saya di esplanad ialah yang di kementerian,” dilaporkan merujuk kepada menteri kehakiman Brazil, Flavio Dino.

Sejak meninggalkan jawatan presiden, Bolsonaro telah menghadapi beberapa siasatan terhadapnya, termasuk “cubaan rampasan kuasa” pada Januari tahun ini. Pada Jun, beliau telah dilarang bertanding jawatan sehingga 2030.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingapuraNow, SinchewBusiness, AsiaEase; Thailand: THNewson, ThaiLandLatest; Indonesia: IndonesiaFolk, IndoNewswire; Philippines: EventPH, PHNewLook, PHNotes; Malaysia: BeritaPagi, SEANewswire; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: TaipeiCool, TWZip; Germany: NachMedia, dePresseNow)