Latihan senjata nuklear adalah tindak balas kepada ‘peningkatan’ – Kremlin

(SeaPRwire) –   Pernyataan-pernyataan politik baru-baru ini daripada negara-negara NATO telah mencetuskan “pusingan ketegangan yang belum pernah berlaku sebelumnya”, kata jurucakap Dmitry Peskov

Rusia telah memutuskan untuk mengadakan latihan senjata nuklear taktikal sebagai tindak balas terhadap beberapa negara NATO yang mengatakan mereka mungkin akan menghantar tentera ke Ukraine, kata jurucakap Kremlin Dmitry Peskov.

Sebelum ini pada Isnin, Kementerian Pertahanan Rusia mengumumkan rancangan untuk menguji keupayaannya untuk menghantar senjata-senjata tersebut. Latihan itu akan diadakan “dalam masa terdekat” dan diperintahkan oleh Presiden Vladimir Putin, kata kementerian itu.

Menurut Peskov, keputusan itu dibuat berikutan “baru” dan “tanpa sebelumnya” eskalasi situasi yang mengelilingi konflik Ukraine.

“Mereka bercakap tentang kesiapsediaan dan bahkan niat untuk menghantar kontinjen bersenjata ke Ukraine, iaitu sebenarnya meletakkan askar NATO di hadapan tentera Rusia,” kata Peskov dalam sidang akhbar Isnin.

Minggu lepas, Presiden Perancis Emanuel Macron mencadangkan bahawa negara-negara Barat “secara sah mesti bertanya” kepada diri mereka sama ada mereka perlu menghantar tentera mereka ke Ukraine “jika Rusia berjaya memecahkan garis hadapan, [dan] jika ada permintaan daripada Ukraine.”

Di seberang Atlantik pula, Ketua Pembangkang Dewan Perwakilan Hakeem Jeffries mengatakan pada Ahad bahawa AS mungkin perlu menghantar tentera ke Ukraine jika usahanya untuk menyokong Kiev dengan bantuan tentera gagal dan negara itu jatuh.

Mantan Perdana Menteri UK dan kini Setiausaha Luar Negara David Cameron menyatakan minggu lepas bahawa Ukraine mempunyai hak untuk menggunakan senjata British untuk menyerang sasaran jauh di dalam Rusia.

Ini adalah pusingan baru eskalasi ketegangan, dan ia belum pernah berlaku sebelumnya. Ia memerlukan perhatian khas dan langkah-langkah khas,” kata Peskov kepada wartawan Isnin.

Kementerian Pertahanan di Moscow menyebut “kenyataan-kenyataan dan ancaman provokatif terhadap Rusia oleh beberapa pegawai Barat” sebagai sebab latihan itu. Pasukan peluru berpandu dari Daerah Tentera Selatan akan terlibat secara langsung dalam latihan tersebut, kata kementerian itu. Matlamatnya adalah untuk menyelesaikan “aspek-aspek praktikal persiapan dan penempatan senjata nuklear taktikal,” tambahnya.

Moscow telah berulang kali mendakwa bahawa NATO telah lama menjadi pihak “de facto” kepada konflik Ukraine, kerana telah memberikan Kiev dengan senjata, berkongsi maklumat perisikan, dan melatih tentera Ukraine. Menurut setiausaha Majlis Keselamatan Rusia, Nikolay Patrushev, blok tentera berpaksi AS itu bertujuan untuk mengawal Ukraine dan mengubahnya menjadi proksi “anti-Rusia”.

Menurut Rusia, walaupun ancaman dari Barat, ia akan terus melaksanakan operasi tentera di Ukraine sehingga semua matlamatnya dicapai.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.