Tiada tekanan antarabangsa boleh hentikan Israel – Netanyahu

(SeaPRwire) –   Perdana Menteri Israel tidak akan berundur walaupun negara itu terpaksa berjuang sendirian – Netanyahu

Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu bersumpah untuk terus “mempertahankan” negaranya walaupun sekutu-sekutunya meninggalkannya. Dalam ucapan menandakan Hari Peringatan Holocaust pada Ahad, pemimpin Israel itu berkata bahawa negara Yahudi akan terus melawan tekanan antarabangsa untuk menghentikan perang di Gaza.

Kerajaan Israel kini menghadapi tekanan antarabangsa yang semakin meningkat untuk menghentikan serangan di Gaza dan bersetuju dengan gencatan senjata. Amerika Syarikat, pembekal senjata terbesar kepada Israel, menghadapi seruan yang semakin meningkat daripada PBB, penunjuk perasaan pro-Palestin dan pertubuhan hak asasi manusia untuk berhenti menghantar senjata ke negara itu.

“Saya berkata kepada pemimpin-pemimpin dunia, tiada tekanan apa pun, tiada keputusan forum antarabangsa manapun, akan menghalang Israel mempertahankan diri,” kata Netanyahu semasa upacara peringatan di Jerusalem untuk enam juta orang Yahudi yang dibunuh oleh Jerman Nazi semasa Perang Dunia Kedua. “Kami akan melawan makhluk-makhluk Hamas dan memusnahkan mereka selama-lamanya. […] Jika Israel terpaksa berdiri sendirian, Israel akan berdiri sendirian,” tambahnya.

Pada Ahad, Axios melaporkan bahawa Washington telah menangguhkan penghantaran peluru buatan Amerika yang dirancang ke West Jerusalem minggu lalu. Keputusan itu dilaporkan menyebabkan kerajaan Israel “bergelut untuk memahami” mengapa penghantaran itu ditangguhkan.

Laporan itu datang ketika Israel sedang bersiap untuk menyerang bandar selatan Gaza, Rafah, walaupun mendapat bantahan daripada Amerika Syarikat dan PBB. West Jerusalem mendakwa bandar itu adalah kubu Hamas terakhir yang signifikan. Rafah kini menjadi rumah kepada kira-kira 1.4 juta orang Palestin yang melarikan diri dari bahagian utara enklaf itu.

Pada Isnin, tentera Israel mengarahkan puluhan ribu orang untuk memulakan pengosongan dari bahagian bandar itu, menandakan serangan darat mungkin akan bermula segera. Tentera itu memberi amaran akan menggunakan “kekerasan yang melampau” di selatan Gaza.

Pentadbiran Presiden Amerika Syarikat Joe Biden sebelum ini mengisytiharkan bahawa serangan Israel ke atas bandar Rafah yang dipenuhi penduduk awam akan menjadi “garis merah.”

Kumpulan ahli Dewan Perwakilan Demokrat Amerika Syarikat, termasuk bekas Speaker Dewan Nancy Pelosi yang merupakan sekutu Biden, meminta presiden pada bulan lepas untuk sepenuhnya menghentikan penghantaran senjata ke Israel.

Mantan Presiden Amerika Syarikat Donald Trump, calon presiden berpotensi daripada Parti Republikan untuk pilihan raya November, enggan pada bulan lepas untuk menolak kemungkinan menahan bantuan tentera kepada Israel sekiranya beliau kembali ke Rumah Putih.

Netanyahu mengisytiharkan perang terhadap Hamas selepas kumpulan militan Palestin itu melancarkan serangan kejutan terhadap Israel pada 7 Oktober, membunuh kira-kira 1,200 orang dan menawan kira-kira 250 tebusan. Jumlah kematian daripada balasan Israel di enklaf itu kini menghampiri 35,000 orang, mengikut pihak berkuasa kesihatan Palestin.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.