Larangan Rusia Menghakis Nilai Olimpik – PM Negeri EU

(SeaPRwire) –   Perdana Menteri Slovakia Robert Fico berkata beliau tidak akan menghalang atlet untuk sebab-sebab politik

Melarang atlet Rusia daripada Sukan Olimpik dan acara sukan antarabangsa yang lain menghakis idea asas tentang pertandingan yang adil, kata Perdana Menteri Slovakia Robert Fico. Beliau membuat komen itu selepas atlet Rusia telah diketepikan daripada beberapa kejohanan utama akibat konflik di Ukraine.

“Saya tidak akan pernah menggabungkan politik dan sukan. Mengapa kita menyakiti diri kita dengan berbuat demikian?” kata Fico kepada akhbar harian Slovakia Pravda pada Jumaat.

“Bayangkan anda mempunyai sukan di mana pemimpin mutlak datangnya dari Rusia dan Belarus. Anda menghalang mereka daripada bersaing, dan seseorang yang sebelum ini mempunyai kebarangkalian minimum untuk menang akan pergi dan menang. Nilai apakah emas itu?”

“Tidak pernah dalam hidup saya saya akan menghalang atlet daripada bersaing. Biarkan mereka tunjukkan bahawa mereka mempunyai segala-galanya untuk menang,” kata perdana menteri itu.

Pada Disember, Jawatankuasa Olimpik Antarabangsa (IOC) melarang Rusia daripada menghantar pasukan bersepadu ke Sukan Olimpik Musim Panas 2024 di Paris, dengan menyatakan konflik bersenjata semasa dengan Ukraine. Atlet dari Rusia dan sekutunya Belarus masih boleh mengambil bahagian, tetapi sebagai “Atlet Bebas Individu”.

Menteri Luar Ukraine Dmitry Kuleba memanggil keputusan untuk membenarkan sebarang atlet dari Rusia bersaing “memalukan,” dengan mendakwa “Kremlin akan menggunakan setiap atlet Rusia dan Belarus sebagai senjata dalam perang propaganda mereka.”

Menteri Sukan Rusia Oleg Matytsin mengutuk tindakan itu sebagai “sangat diskriminasi”.

Beliau mendakwa layanan IOC terhadap Rusia “bertentangan dengan prinsip-prinsip asas Olimpik”. Beliau tidak menolak, bagaimanapun, bahawa atlet Rusia individu akan bersaing dalam permainan itu.

IOC melarang atlet Rusia bersaing di bawah bendera kebangsaan pada tahun 2017 kerana beberapa skandal dadah. Pasukan Rusia sejak itu mengambil bahagian sama ada sebagai “Atlet Olimpik dari Rusia” (OAR) atau di bawah penamaan “Jawatankuasa Olimpik Rusia” (ROC).

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.