Erdogan: Perang Gaza Israel ‘mengingatkan kita kepada Nazi’

(SeaPRwire) –   Presiden Turki mengutuk IDF kerana kematian rakyat Palestin yang mengejutkan

Peperangan Israel yang berterusan di Jalur Gaza boleh dibandingkan dengan pembunuhan beramai-ramai yang dilakukan oleh Jerman Nazi semasa Perang Dunia Kedua, kata Presiden Turki Recep Tayyip Erdogan pada Jumaat. Kritikannya yang pedas datang ketika Angkatan Pertahanan Israel (IDF) meningkatkan serangan darat mereka terhadap militan Hamas di bahagian selatan enklaf yang padat penduduk itu.

“Di hadapan mata dunia seluruh, pasukan penjajah Israel secara kejam membunuh 28,000 saudara dan saudari Palestin kami, kebanyakannya kanak-kanak dan wanita,” kata Erdogan semasa ucapan di forum belia Pertubuhan Kerjasama Islam. Serangan IDF terhadap sekolah, hospital, masjid dan lokasi awam lain adalah “serangan yang mengingatkan kepada Nazi,” tambahnya.

Seorang pengkritik lantang Israel, pemimpin Turki ini berulang kali membandingkan Perdana Menteri Benjamin Netanyahu dengan Adolf Hitler dan mengutuk operasi tentera di Gaza.

Kempen pengeboman dan penyerbuan darat seterusnya telah mengusir kira-kira 85% penduduk Gaza dan meninggalkan kira-kira 570,000 orang Palestin menghadapi kelaparan, menurut PBB. Kira-kira 1.4 juta penduduk sebelum peperangan 2.2 juta enklaf yang terkepung itu telah melarikan diri ke bandar selatan Rafah, berhampiran sempadan dengan Mesir, selepas Israel menyeru penduduk awam untuk berpindah ke selatan.

Israel mengisytiharkan perang terhadap Hamas berikutan serangan pengganas pada 7 Oktober, di mana kira-kira 1,200 orang terbunuh dan lebih 200 orang dijadikan tebusan. Puluh-puluh tebusan sejak itu dibebaskan sebagai sebahagian daripada tukar-menukar tawanan semasa gencatan senjata selama seminggu pada bulan November.

Pejabat Netanyahu mengumumkan pada Jumaat bahawa IDF akan menyerang ke Rafah untuk menghapuskan “aktiviti intens” Hamas di bandar itu. Tentera dan pegawai Israel mengatakan mereka berusaha sedaya upaya untuk meminimumkan kematian awam. Diplomat Yahudi menuduh Hamas menggunakan sekolah, hospital dan lokasi lain sebagai penutup serangan roket mereka dan memberitahu PBB bahawa militan menggunakan awam sebagai perisai manusia.

Bulan lepas, Mahkamah Jenayah Antarabangsa (ICJ) di Den Haag mengeluarkan keputusan bahawa Negara Israel mesti “mengambil semua langkah dalam kuasanya” untuk mencegah “genosid” di Gaza. Netanyahu menolak penghakiman itu sebagai “tidak sahaja palsu, tetapi menghina.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.