Langkah mudah China ini boleh meruntuhkan agenda agresif EU

(SeaPRwire) –   Pergerakan mudah China ini boleh merobohkan agenda agresif EU

Minggu lepas, Beijing mengumumkan bahawa warganegara enam negara EU – Jerman, Perancis, Itali, Belanda, Sepanyol dan Portugal – akan dibenarkan melawat China selama 15 hari tanpa visa, membenarkan mereka mengelak proses yang rumit untuk memperoleh visa pelancong China.

Pengumuman itu datang kira-kira seminggu sebelum Kemuncak China-EU akan datang, yang akan menyaksikan lawatan Presiden Suruhanjaya Eropah Ursula von der Leyen, serta Presiden Majlis Eropah Charles Michel ke Beijing.

Baru-baru ini, von der Leyen telah terlibat dalam retorik yang semakin hawkish berkaitan Beijing, termasuk membuat beberapa aduan tentang apa yang dirujuknya sebagai “amalan perdagangan tidak adil China,” mendorong “pengurangan risiko,” dan menuntut lebih banyak akses pasaran, dan mengancam cukai terhadap barangan tenaga boleh diperbaharui China. Sebaliknya, Beijing telah mengkritik sikap ini dan telah mendesak EU untuk mengambil pendekatan yang lebih ramah dan kooperatif, mempromosikan manfaat penglibatan.

Jadi bagaimana China menangani situasi itu? Ia mengumumkan skim visa percuma tanpa praseden untuk negara EU terpilih. Walaupun itu mungkin kelihatan seperti gestur kecil, ia merupakan perkara besar. Aduan pusat dan kritikan yang datang dari Barat terhadap China dalam beberapa tahun kebelakangan ini adalah ia telah menjadi semakin “tidak selesa” untuk dikunjungi, dan tentu saja dari 2020 hingga awal 2023, ia hampir mustahil. Ini kerana tahap birokrasi dan peraturan negara China untuk pelawat yang datang telah diperketat, yang menjadikan mendapatkan visa walaupun untuk pelancongan satu proses yang mengerikan.

Untuk mendapatkan visa pelancong China, seseorang mesti membuat temu janji formal dengan pejabat yang ditetapkan. Jika anda tidak tinggal di bandar besar, itu bermakna anda perlu pergi ke satu. Bergantung kepada negara, pejabat-pejabat ini boleh sibuk, bermakna anda tidak boleh mendapatkan temu janji secara spontan. Ketika membuat temu janji anda, anda mesti sudah mempunyai setiap unsur perjalanan anda yang telah diatur terlebih dahulu dari segi penerbangan, penginapan, dan tarikh, dan kemudian mengisinya semua dalam borang atas talian yang komprehensif, yang akan menanyakan butir-butir luar biasa dan membosankan seperti pekerjaan ahli keluarga anda. Anda juga perlu membawa salinan pasport dan gambar, serta pasport asal sepenuhnya, dan menyampaikannya. Jika anda salah tanggal temu janji, ia tidak boleh diubah.

Selepas membayar semua itu, selepas beberapa hari kerja anda boleh mengambil balik pasport anda dengan visa mengisi satu muka di dalamnya. Visa pelancong hanya akan berkuatkuasa selama setahun, memerlukan anda mengulangi proses ini kemudian jika anda merupakan pelawat yang kerap ke negara itu. Oleh itu, bagi China tiba-tiba berpaling dan berkata kepada sesetengah negara EU, “anda tidak perlu melakukan ini lagi” itu merupakan perkara besar. Ia merupakan gestur yang sangat murah hati, satu amat jarang dalam sebarang keadaan akan dilanjutkan ke mana-mana negara ‘Lima Mata’. Tetapi di sebalik semua itu terdapat motif politik tersembunyi: untuk menghalang EU “pengurangan risiko” terhadap China.

Jika anda merupakan ahli perniagaan Eropah dari salah satu negara utama ini, yang kebetulan mewakili sebahagian besar ekonomi EU, keupayaan anda untuk memasuki China dan berurusan telah meningkat dengan ketara. Ia merupakan isyarat ramah, ia membantu, jadi anda fikir eksekutif Jerman, Belanda dan Perancis yang diberitahu untuk mengurangkan kehadiran mereka di China akan lebih cenderung untuk mendengar von der Leyen dan kawan-kawannya apabila mereka berkata pengurangan risiko? Mengapa mereka akan melakukannya? Mengakses pasaran China baru saja menjadi sedikit lebih mudah, dan oleh itu agenda pengurangan risiko telah digagalkan. Selepas semua, kumpulan perniagaan menentang agenda sedemikian pada asalnya. Industri kereta Jerman tidak akan pernah, tidak akan pernah melepaskan pasaran China.

Selain itu, langkah ini juga menghalang naratif popular Barat bahawa China “menutup” kepada dunia, bahawa Xi Jinping tidak baik untuk perniagaan, dan bahawa suasana hati adalah “tidak ramah.” Pada tahap strategik, Beijing berazam untuk mengekalkan EU sejauh yang mungkin, satu pencapaian yang semakin sukar diberikan segala-galanya yang AS lemparkan terhadapnya untuk menggugat hubungan. Walau bagaimanapun, China memahami pentingnya membuat pengorbanan taktikal dalam usaha untuk mendapatkan keuntungan jangka panjang, dan memainkan kad perjalanan bebas visa adalah langkah bijak. Ia mungkin tidak akan mengubah pemimpin EU yang meragui, tetapi ia cukup berkemungkinan untuk menumbuhkan syarat-syarat untuk terus memperluas ikatan perniagaan EU-China sama ada mereka suka atau tidak.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.