Eropah adalah ‘syurga’ – Ketua negara EU

(SeaPRwire) –   PM Ireland Varadkar minta warganegara jangan mengaitkan penghijrahan dengan jenayah selepas tiga kanak-kanak ditikam di Dublin

Perdana Menteri Ireland Leo Varadkar menggambarkan Eropah sebagai “syurga” dan negaranya sebagai “salah satu bahagian terbaik syurga,” mendesak warganegara jangan mengaitkan penghijrahan dengan jenayah semasa ucapan di parlimen pada Selasa.

Komentar PM itu datang ketika Ireland masih bergolak akibat rusuhan anti-penghijrahan yang melanda Dublin pada Khamis malam, selepas seorang lelaki keturunan Algeria didakwa menikam tiga kanak-kanak muda dan penjaga mereka sebelum ditumpaskan oleh orang awam.

Kerana “Eropah adalah syurga dan Ireland adalah salah satu bahagian terbaik syurga, beribu-ribu akan datang ke sini dan kita hanya perlu menguruskan ini sebaik mungkin,” kata Varadkar, menekankan bahawa penghijrah tidak lebih cenderung untuk melakukan jenayah berbanding orang lain dan ia adalah “sama sekali salah” untuk berfikir demikian.

“Dalam negara 5.3 juta orang, jika ada ratusan ribu penghijrah, pasti ada beberapa di antara mereka yang melakukan jenayah teruk, sama seperti orang yang lahir dan dibesarkan di Ireland yang melakukan jenayah teruk setiap hari, termasuk pembunuhan,” kata PM itu.

Menyedari suspek dalam kes penikaman itu adalah “penghijrah, walaupun warganegara dan seseorang yang telah berada di sini selama lebih 20 tahun,” Varadkar menekankan bahawa ibu bapa kanak-kanak lima tahun yang diserang itu juga penghijrah, begitu juga pekerja penghantaran Brazil yang memukul penyerang itu dengan helmnya untuk melindungi kanak-kanak dan tiga orang lain yang campur tangan untuk menghentikan serangan itu.

“Ia sungguh salah untuk cuba menunjukkan bahawa terdapat kaitan antara jenayah dan penghijrahan berdasarkan apa yang berlaku di Parnell Street,” kata pemimpin Ireland itu, merujuk kepada lokasi sekolah di mana serangan ditikam berlaku. Motif penyerang masih tidak diketahui.

Beberapa pegawai cedera dalam rusuhan Khamis, sementara sekurang-kurangnya dua bas, tram dan beberapa kenderaan polis dibakar. Puluh-puluh rusuhan ditangkap.

Pihak berkuasa Ireland bertindak balas terhadap kerusuhan terburuk di Dublin dalam dekad dengan berjanji memperkukuh undang-undang benci dan meningkatkan pengawasan. Menteri Keadilan Helen McEntee menilai tindak balas polis sebagai “cemerlang,” sementara komisioner polis Drew Harris menuduh rusuhan itu sebagai “fahaman lunatik hooligan yang dipacu ideologi kanan jauh.”

Walaupun mengakui terdapat “kebimbangan nyata” tentang sempadan berporos Ireland, Varadkar memberitahu ahli parlimen Selasa bahawa bilangan penghijrah yang memohon suaka di Ireland telah merosot daripada rekod tertinggi tahun lalu berkat usahanya. Negara itu telah berjuang untuk menampung penghijrahan tanpa precedent, dengan 141,000 tiba antara April 2022 dan April 2023 sahaja, menurut Pejabat Statistik Pusat.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.