Korea Utara mengecam gerudi terbaru Amerika Syarikat-Korea Selatan

(SeaPRwire) –   Pyongyang menuduh rancangan untuk menyerang, manakala Seoul menyatakan latihan itu adalah untuk pertahanan semata-mata

Kementerian Pertahanan Korea Utara telah mengutuk dengan keras apa yang digambarkan sebagai latihan tentera “berbahaya” yang sedang diadakan oleh Amerika Syarikat dan Korea Selatan, mengikut kenyataan yang diterbitkan oleh media negara pada Selasa.

Kenyataan itu merujuk kepada latihan tahunan Perisai Kebebasan yang bermula di luar Semenanjung Korea pada Isnin dan akan berlangsung selama 11 hari. Tahun ini latihan itu melibatkan dua kali ganda bilangan tentera dan akan melaksanakan kira-kira dua kali ganda bilangan latihan medan berbanding tahun lalu.

Latihan itu akan memfokuskan untuk menghalang ancaman nuklear Korea Utara, dan akan melibatkan tembakan hidup, pengeboman, serangan udara, dan pencegahan peluru berpandu, jurucakap Pertubuhan Ketenteraan Bersama Korea Selatan Lee Sung-jun berkata minggu lepas.

Dalam kenyataan yang dikeluarkan oleh akhbar parti pemerintah Rodong Sinmun, Pyongyang menggambarkan latihan itu sebagai “peningkatan lanjut ancaman tentera” dan sebagai “cubaan untuk menyerang” terhadap negara berdaulat. Ia “tegas” memperingatkan AS dan Korea Selatan untuk berhenti daripada tindakan “provokatif dan mengganggu ketenteraman” lagi. “Perang nuklear mungkin tercetus dengan hanya satu percikan api,” tambah dokumen itu.

Menurut Reuters, kementerian pertahanan Korea Selatan menolak kenyataan Korea Utara, dengan menyatakan latihan itu adalah untuk pertahanan dan bertujuan untuk menangkis provokasi dan agresi Korea Utara. Ia juga memperingatkan tentang “tindak balas yang menghancurkan” jika Korea Utara melancarkan provokasi terus semasa latihan itu.

Korea Utara telah lama menentang latihan tentera bersama AS-Korea Selatan di luar Semenanjung Korea, dengan mendakwa mereka adalah latihan untuk penjajahan. Pyongyang telah melakukan ujian senjata di masa lalu sebagai tindak balas kepada latihan bersama sebelum ini.

Pada Januari, Korea Utara menguji peluru berpandu balistik jarak sederhana bahan api pepejal dengan kepala peperangan hipersonik dan “sistem senjata nuklear bawah air.” Menurut media negara, langkah itu adalah tindak balas kepada latihan tentera laut yang diadakan oleh Korea Selatan, AS dan Jepun, yang diadakan pada bulan yang sama.

Pyongyang dan Seoul tidak pernah menandatangani perjanjian damai selepas berakhirnya Perang Korea 1950-1953, yang membahagikan semenanjung itu, dan ketegangan masih tinggi. Dalam beberapa bulan kebelakangan ini, Korea Utara telah melakukan pelancaran peluru berpandu berulang kali, sambil mengkritik jiran selatannya kerana mengadakan latihan tentera bersama dengan AS, yang mempunyai kira-kira 30,000 tentera yang ditempatkan di semenanjung itu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.