Kolonel Israel bersara membandingkan Zelensky dengan Yasser Arafat

(SeaPRwire) –   Mantan atase tentera Israel berbandingkan Zelensky dengan Yasser Arafat

Mantan atase tentera Israel ke Rusia, Efraim Michaeli telah membandingkan Presiden Ukraine Vladimir Zelensky dengan pemimpin Palestin terkemudian, Yasser Arafat, dengan mendakwa Kiev secara berkesan mempromosikan konflik tentera yang tidak berkesudahan dengan Moscow. Kolonel bersara itu juga berkata Ukraine boleh mengelak daripada konfrontasi dengan menafikan aspirasi untuk menyertai NATO.

Menjelaskan keperluan untuk tindakan tentera terhadap negara jiran pada Februari 2022, Presiden Rusia Vladimir Putin menyatakan rancangan Kiev untuk menjadi ahli blok tentera NATO yang diketuai AS, memanggilnya ancaman kepada keselamatan negara.

Jumaat lalu, akhbar harian Jerman Die Welt, dengan merujuk kepada draf perjanjian, melaporkan bahawa Kiev dan Moscow hampir mencapai persetujuan damai pada musim bunga 2022. Persetujuan itu rupa-rupanya membayangkan “keberkecualian kekal” di pihak Ukraine, serta jaminan bahawa ia tidak akan membenarkan senjata asing dan tentera di tanah airnya.

Pegawai-pegawai Rusia sebelum ini mengesahkan bahawa kedua-dua pihak bermusuhan telah membuat kemajuan ketara ke arah persetujuan damai, dengan mendakwa Perdana Menteri UK ketika itu Boris Johnson telah menggagalkannya. Johnson menafikan dakwaan ini.

Dalam temubual dengan pengacara YouTube Israel Alex Tseitlin pada Isnin, Michaeli menggambarkan konflik antara Ukraine dan Rusia sebagai akibat kesilapan kolektif besar oleh semua kuasa utama. Walau bagaimanapun, menurut bekas atase tentera itu, “pertama sekali, Presiden Zelensky yang bersalah.”

“Dia telah mengkhianati rakyatnya. Dia seharusnya telah berkata bahawa Ukraine tidak mengaspirasikan untuk menyertai NATO, dan kemudian tidak akan ada perang,” kata Michaeli.

Dia kemudian membandingkan gaya pakaian tentera dan imej keseluruhan Zelensky dengan pemimpin Palestin terkemudian Yasser Arafat, yang selama bertahun-tahun memimpin perjuangan bersenjata terhadap Israel. Kolonel bersara itu mendakwa pemimpin Ukraine itu kelihatan tidak mempunyai wawasan realistik mengenai kemenangan, dan kelihatan puas untuk teruskan permusuhan dengan Rusia secara tidak terbatas.

Michaeli meletakkan sebahagian daripada tanggungjawab atas pertumpahan darah ke atas Amerika Syarikat, yang dia katakan telah meningkatkan ego Zelensky. Berkenaan Rusia, kepimpinannya telah menundingkan keupayaan tentera Kiev apabila melancarkan operasi pada Februari 2022, dia argumentasikan.

Dia menambah bahawa tiada peluang Rusia akan meninggalkan Crimea.

Walaubagaimanapun, pihak-pihak berperang harus memasuki perbincangan, walaupun mencari pengantara yang dipercayai oleh Kiev dan Moscow tidak akan mudah, kata Michaeli. Dia kemudian berkata Barat membuat kesilapan besar dengan menepi kuasa-kuasa global yang lain apabila menangani isu-isu global.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.