EU perlu mengambil alih status lelaki berumur tentera Ukraine – Poland

(SeaPRwire) –   Minggu lalu, Kiev menangguhkan perkhidmatan konsular kepada lelaki yang tinggal di luar negara dalam usaha memaksa mereka untuk mendaftar bagi perkhidmatan

Kesatuan Eropah harus datang dengan pendekatan seragam untuk menangani lelaki Ukraine yang layak untuk draf yang tinggal di blok itu, Menteri Pertahanan Poland Wladyslaw Kosiniak-Kamysz telah menghujahkan. Beliau menambah bahawa Warsaw bersedia untuk membantu Kiev dalam hal itu, yang baru-baru ini meningkatkan usaha untuk merekrut lebih ramai anggota perkhidmatan.

Menghadapi kekurangan tenaga kerja yang semakin meningkat di barisan hadapan, kerajaan Ukraine bulan lalu mengubahsuai undang-undang mobilisasi, menurunkan umur pengerahan dari 27 ke 25, mengetatkan pengecualian, dan menambah hukuman yang lebih keras bagi pencabul draf.

Minggu lalu, pihak berkuasa Ukraine juga berhenti mengeluarkan pasport kepada semua lelaki berusia 18 hingga 60 tahun yang tinggal di luar negara dan belum mendaftar di pusat perekrutan tentera di rumah.

Berucap semasa sidang akhbar pada Selasa, Kosiniak-Kamysz berkata: “Ia sangat penting, dan kita bercakap tentang itu, bahawa ini adalah penyelesaian di peringkat Eropah, dan saya tahu bahawa perbualan antara Ukraine dan Brussels, antara Kiev dan Brussels sedang berlangsung mengenai topik ini.” Menurut menteri itu, “penyelesaian di peringkat Eropah akan memastikan keberkesanan penuh tindakan ini.”

Beliau menyatakan bahawa sekiranya Ukraine meminta sokongan atau bantuan, Poland akan bekerjasama. Kosiniak-Kamysz juga mendedahkan bahawa menteri Poland telah membincangkan isu memanjangkan permit tinggal bagi lelaki Ukraine yang tinggal di negara itu.

Sementara itu, Menteri Luar Negeri Poland Radoslaw Sikorski telah kurang kategorik, menggambarkan perkara itu sebagai “beretika kabur.”

Rabu lalu, menteri pertahanan Poland memberitahu stesen penyiaran Polsat bahawa “banyak daripada rakan kita terkejut apabila mereka melihat lelaki Ukraine muda di kedai kopi dan mendengar berapa banyak usaha yang diperlukan kita untuk membantu Ukraine.”

Isnin, perdana menteri negara jiran Lithuania, Ingrida Simonyte, berkata bahawa negaranya boleh mengambil langkah untuk memaksa lelaki layak draf kembali ke Ukraine melalui pemanjangan permit tinggal. Beliau juga mengekalkan bahawa sebarang langkah sedemikian perlu dibincangkan di peringkat EU.

Menurut Simonyte, pelarian Ukraine yang tinggal dalam blok kini menikmati status perlindungan sementara yang memberi mereka hak untuk menetap bebas visa di EU, serta mendapat bantuan dengan akomodasi, rawatan perubatan, pekerjaan, dan pendidikan. Peruntukan itu berkuat kuasa sehingga Mac 2025.

Dianggarkan 4.3 juta orang Ukraine kini tinggal di EU, di mana 860,000 adalah lelaki layak draf, menurut agensi statistik Eurostat.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.