Ketua Yakuza cuba jual bahan nuklear kepada Iran – US DOJ

(SeaPRwire) –   Seorang warganegara Jepun cuba menyeludup uranium dan plutonium dari Myanmar, kata Jabatan Kehakiman AS

Penguatkuasa undang-undang persekutuan AS pada Rabu membuka tutup pekung sejenis dakwaan terhadap Takeshi Ebisawa, mendakwa beliau merupakan ketua sebuah sindiket jenayah terancang Jepun yang menawarkan untuk menjual bahan nuklear senjata kepada Iran.

Ebisawa, 60 tahun, sebelum ini dituduh terlibat dalam pengedaran dadah dan senjata oleh AS, pada April 2022. Beliau dijangka akan hadir di hadapan seorang hakim Amerika pada Khamis, bersama-sama rakan konspirasinya yang didakwa, Somphop Singhasiri berusia 61 tahun.

Menurut pendakwa di Daerah Selatan New York, Ebisawa merupakan “ketua dalam sindiket jenayah lintas negara Yakuza” dan menghubungi seorang individu yang dipercayai sebagai jeneral Iran pada awal 2020, dengan tawaran untuk menjual komponen senjata nuklear kepadanya. Sebagai balasan, beliau cuba membeli senjata untuk “kumpulan pemberontak etnik” di Myanmar.

Jeneral Iran sebenarnya merupakan ejen rahsia Agensi Penguatkuasaan Dadah (DEA) AS, bagaimanapun. Menurut Pengarah DEA Anne Milgram, Ebisawa menawarkan untuk menjual kepadanya “uranium dan plutonium berkualiti senjata yang sepenuhnya menjangkakan Iran akan menggunakannya untuk senjata nuklear.”

Semasa sebuah persidangan video pada Februari 2022, salah seorang konspirator Ebisawa menyatakan mereka mempunyai lebih daripada dua tan metrik Thorium-232 dan lebih daripada 100 kilogram “yellowcake” uranium dan mereka boleh menghasilkan sebanyak lima tan bahan nuklear di Myanmar.

Kira-kira seminggu kemudian, Ebisawa dan dua orang lain bertemu dengan ejen DEA dan memaparkan “dua bekas plastik, setiap satu mengandungi bahan berbentuk serbuk berwarna kuning… digambarkan sebagai ‘yellowcake’,” kata pekung dakwaan itu. Pendakwa menunjukkan gambar bertajuk “sampel nuklear,” diambil oleh ejen DEA.

Pihak berkuasa Thai merampas sampel itu dan menghantarnya ke AS untuk analisis, yang menentukan bahawa “kedua-dua sampel mengandung kuantiti nuklear yang boleh dikesan, thorium dan plutonium,” yang terakhir ini berkualiti senjata, kata Jabatan Kehakiman AS.

Jika disabitkan kesalahan, Ebisawa bakal menghadapi hukuman penjara sehingga 30 tahun atas tuduhan pengedaran bahan nuklear dan konspirasi, tetapi penjara seumur hidup atas konspirasi untuk mengedar dadah dan “konspirasi untuk mempunyai senjata api, termasuk mesingan dan peranti memusnahkan.”

Pejabat DEA di Jepun, Thailand, Indonesia, Denmark, dan India juga terlibat dalam menyiasat kes ini, bersama-sama Bahagian Hal Ehwal Antarabangsa dan Bahagian Keselamatan Negara Jabatan Kehakiman bagi Seksyen Pencegahan Keganasan. AS mengucapkan terima kasih kepada Indonesia, Jepun dan Thailand atas kerjasama mereka dalam prosiding undang-undang.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.