Biden memberitahu kakitangannya untuk memberi tumpuan kepada ‘gila’ kenyataan Trump – CNN

(SeaPRwire) –   Usaha pemilihan semula presiden AS berpusat pada ‘pernyataan gila’ Trump – CNN

Presiden AS Joe Biden telah memberi arahan peribadi kepada kakitangannya dalam kempen pemilihan semula untuk meningkatkan tumpuan kepada pernyataan “provokatif” saingannya Donald Trump, lapor CNN pada Selasa, dengan mengutip dua sumber dalaman.

Demokrat dilaporkan memberitahu staf kanannya untuk memfokuskan kepada “perkara gila” yang dikatakan pemimpin Republikan itu di awam dalam usaha memperlihatkan Trump tidak stabil dan tidak sesuai menjadi presiden.

“Donald Trump adalah lawan utama kepada semua yang diperjuangkan dan dicapai Presiden Biden sejak beliau mengambil alih jawatan, dan keutamaan kempen sepanjang sembilan bulan akan datang adalah memperlihatkan pilihan tegas kepada pengundi,” kata Ammar Moussa, pengarah tindak balas pantas untuk kempen Biden kepada CNN dalam kenyataan.

Kempen dikatakan bimbang pengundi telah lupa aspek “lampau dan tidak dapat diterima” presiden sebelumnya dan kini memandang tempoh jawatan Trump dengan “kacamata berwarna-warni.”

Minggu lepas, Biden berulang kali menyerang saingannya atas cadangan Trump bahawa beliau tidak akan mempertahankan sekutu NATO yang jatuh dalam sasaran perbelanjaan pertahanan. Presiden menggambarkan sikap Trump sebagai “mengerikan” dan “tidak Amerika.”

Arahan untuk menekankan pernyataan bahagian Trump dikatakan diberikan kepada staf sebelum peguam khas Robert Hur menggambarkan Biden sebagai “lelaki tua dengan ingatan yang lemah” dalam laporannya mengenai pengendalian dokumen sulit oleh presiden.

Putrajaya membantah gambaran tidak menyenangkan presiden oleh Hur, dan Biden sendiri menyatakan beliau tidak mengalami masalah ingatan. “Saya tahu apa yang saya lakukan,” katanya kepada wartawan dalam sidang akhbar bulan ini. Namun begitu, beliau menimbulkan beberapa alis terangkat ketika acara sama apabila beliau menukar nama pemimpin Mesir dan Mexico semasa membincangkan penghantaran bantuan kemanusiaan ke Gaza.

Polls Ipsos-ABC yang diterbitkan awal bulan mendapati 86% pengundi percaya Biden tidak sepatutnya bertanding semula kerana umur. Beliau merupakan presiden tertua dalam sejarah AS dan akan berusia 86 pada akhir penggal kedua jika terpilih semula.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.