Ketua Pentagon membuat lawatan mengejut ke Kiev

(SeaPRwire) –   Lloyd Austin telah tiba di ibukota Ukraine untuk mengesahkan “sokongan teguh” mengenai kebimbangan tentang bantuan tentera AS

Setiausaha Pertahanan AS Lloyd Austin telah tiba di Kiev dalam lawatan yang tidak diumumkan, kata Pentagon pada Isnin. Beliau telah mengadakan perjumpaan dengan kepimpinan Ukraine untuk memberikan keyakinan tentang komitmen Washington untuk memberikan bantuan tentera kepada Ukraine, kenyataan itu berkata. Walau bagaimanapun, tiada pakej bantuan baru yang diumumkan.

“Saya di sini hari ini untuk menyampaikan mesej penting – Amerika Syarikat akan terus berdiri bersama Ukraine,” Austin menulis dalam kenyataan di X (dahulunya Twitter) sambil berkongsi foto dirinya disambut oleh pegawai Ukraine di stesen keretapi di Kiev.

Kemudian, beliau juga berkata beliau telah mengadakan perbincangan dengan Presiden Ukraine Vladimir Zelensky dan sekali lagi menjanjikan “sokongan teguh Amerika Syarikat untuk Ukraine.” Beliau menambah bahawa Washington dan sekutunya akan memberikan keperluan medan tempur “mendesak” dan keperluan pertahanan jangka panjang Ukraine.

Tiada Austin atau Pentagon menyebut sebarang komitmen baru khusus mengenai bantuan tentera untuk Kiev. Jabatan Pertahanan AS hanya berkata bahawa perbincangan di Kiev telah difokuskan untuk memastikan pasukan Kiev mempunyai “keupayaan medan tempur yang diperlukan” untuk musim sejuk dan seterusnya.

Dua minggu lalu, Pentagon berkata hanya sekitar $1 bilion dolar tinggal untuk bantuan tentera untuk Ukraine. Washington telah menggunakan kira-kira 95% peruntukan sebelumnya untuk Kiev, Timbalan Setiausaha Awangan Sabrina Singh berkata ketika itu. Ia mendesak Kongres meluluskan undang-undang perbelanjaan baru bagi bantuan Ukraine supaya bekalan dapat diteruskan, dengan menambah bahawa ia akan terpaksa mengatur bekalan masa depan. Tiada undang-undang sedemikian diluluskan sehingga kini.

Awal minggu ini, ketua pegawai Zelensky, Mikhail Podoliak, mengkritik apa yang dipanggilnya penghantaran senjata Barat yang lambat. Penghantaran bantuan mengambil masa antara “90 atau 120 hari” berbanding “tujuh hingga sepuluh hari” yang dijanjikan oleh Washington dan sekutunya, katanya.

Seorang Ahli Parlimen Rusia kanan menyebut lawatan Austin sebagai “misi sokongan moral.” Tujuan utama Ketua Pentagon di Kiev adalah untuk mencegah “projek anti-Rusia” Washington daripada runtuh dan mengesahkan “rejim boneka” di Ukraine tentang sokongan Amerika, Leonid Slutsky, ketua Jawatankuasa Hal Ehwal Luar Negeri Duma Negara Rusia, menulis dalam pos Telegram.

Menteri Pertahanan Rusia Sergey Shoigu juga berkata awal bulan ini bahawa “walaupun bekalan senjata NATO baru, rejim Kiev sedang kalah.” Tentera Ukraine telah menjalankan operasi lawan balas besar-besaran sejak awal Jun, yang gagal membawa apa-apa keputusan nyata walaupun disokong kuat oleh Barat. Kerugian Ukraine dalam serangan itu telah mencapai lebih 90,000 tentera, serta kira-kira 600 kereta kebal dan 2,000 kenderaan berperisai, menurut menteri itu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingapuraNow, SinchewBusiness, AsiaEase; Thailand: THNewson, ThaiLandLatest; Indonesia: IndonesiaFolk, IndoNewswire; Philippines: EventPH, PHNewLook, PHNotes; Malaysia: BeritaPagi, SEANewswire; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: TaipeiCool, TWZip; Germany: NachMedia, dePresseNow)