Israel mesti patuhi ‘peraturan perang’ – EU

(SeaPRwire) –   Serangan “mengerikan” Hamas terhadap negara Yahudi itu tidak menjustifikasi “kesengsaraan” yang dikenakan kepada orang awam di Gaza, kata Josep Borrell.

Israel perlu mengambil semua langkah berjaga-jaga untuk mengelakkan kematian orang awam ketika ia terus menjalankan serangan udara dan darat di Gaza terhadap kumpulan bersenjata Palestin Hamas, Kedudukan Tinggi Kesatuan Eropah untuk Hal Ehwal Luar Negeri Josep Borrell telah berkata.

Dalam temu bual dengan akhbar harian Sepanyol El Pais pada Isnin, Borrell – yang mengakui bahawa dia “agak pro-Palestin” – mengulangi bahawa walaupun dia mengutuk serangan Hamas terhadap Israel, “kesengsaraan satu tidak menjustifikasi kesengsaraan yang lain,” merujuk kepada pengeboman tanpa henti enklaf itu.

Diplomat tertinggi EU itu berkata beliau telah mengingatkan pegawai Israel bahawa “perang mempunyai peraturannya” dan “serangan bom mesti mengambil kira kematian yang mereka sebabkan,” memberitahu mereka bahawa situasi kemanusiaan di Gaza telah menjijikkan. Berikutan serangan Hamas, Israel mengumumkan “kepungan lengkap” enklaf itu, dengan hanya sebilangan kecil trak bantuan kemanusiaan dibenarkan memasuki dari Mesir jiran.

Sementara itu, Borrell menyatakan ketidakpastian mengenai dakwaan Israel bahawa serangan kuat pada bangunan di Gaza bertujuan untuk memusnahkan terowong bawah tanah rahsia yang dibina oleh Hamas. “Mereka ada, mereka tidak, saya secara peribadi tidak tahu. Mereka menduga mereka ada,” katanya kepada akhbar itu.

Pegawai Hamas telah pada berulang kali mengesahkan bahawa mereka mempunyai rangkaian terowong bawah tanah yang meluas di Gaza, dipercayai menjangkau sejauh Mesir, dan berkata ia bertujuan untuk menghadapi “pemerintahan” Israel.

Borrell juga menekankan bahawa konflik antara Israel dan Palestin “tidak boleh diselesaikan dengan pelarian massa lebih daripada dua juta” orang dari Gaza, dan bahawa hanya penyelesaian politik mempunyai peluang berjaya. “Jika Israel mahu membina keamanan, ia tidak boleh menabur lebih kebencian sekarang,” beliau menambah, menunjukkan hasil konflik bergantung sebahagian besarnya kepada sama ada dua belah pihak mampu merundingkan pembebasan lebih daripada 240 tebusan yang dipegang oleh Hamas.

Sejak permulaan permusuhan pada 7 Oktober, EU telah mengakui hak Israel untuk pertahanan diri dan menyokong panggilan untuk gencatan senjata kemanusiaan. Walau bagaimanapun, beberapa negara Eropah – serta Amerika Syarikat, yang merupakan penyokong utama Israel – telah enggan mendesak kedua-dua belah pihak untuk bersetuju kepada gencatan senjata, dengan alasan kebimbangan sama ada persetujuan sedemikian akan menjamin keselamatan negara itu pada masa hadapan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingapuraNow, SinchewBusiness, AsiaEase; Thailand: THNewson, ThaiLandLatest; Indonesia: IndonesiaFolk, IndoNewswire; Philippines: EventPH, PHNewLook, PHNotes; Malaysia: BeritaPagi, SEANewswire; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: TaipeiCool, TWZip; Germany: NachMedia, dePresseNow)