Kerajaan Netanyahu ‘dalam bahaya’ – risikan AS

(SeaPRwire) –   Pejabat Pengarah Keselamatan Negara Amerika Syarikat menyatakan ia “menjangkakan protes besar-besaran” yang menuntut perletakan jawatan Perdana Menteri Israel dan pilihan raya baharu

Kabinet kanan jauh Israel yang diketuai oleh Perdana Menteri Benjamin Netanyahu mungkin menghadapi cabaran serius dan terpaksa meletak jawatan disebabkan sokongan awam yang merosot, telah memperingatkan Pejabat Pengarah Keselamatan Negara Amerika Syarikat (ODNI).

Dalam satu laporan yang diterbitkan pada Isnin, ODNI mencatatkan bahawa “kerajaan yang lebih sederhana dan moderat” mungkin mengambil alih kuasa dalam masa terdekat.

Agensi perisikan Amerika Syarikat itu menyimpulkan bahawa “kebolehpercayaan Netanyahu sebagai pemimpin serta gabungan pemerintahannya yang terdiri daripada parti kanan jauh dan ultraortodoks yang mengejar dasar keras terhadap isu Palestin dan keselamatan mungkin dalam bahaya.”

Menurut dokumen itu, “ketidpercayaan terhadap keupayaan Netanyahu untuk memerintah telah mendalam dan meluas di kalangan awam” – sesuatu yang mungkin membawa kepada “protes besar-besaran yang menuntut peletakan jawatannya dan pilihan raya baharu.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.