Biden dan Trump pastikan pencalonan

(SeaPRwire) –   Kedua-dua calon memenangi pencalonan masing-masing dalam pilihan raya peringkat negeri pada Selasa untuk menjamin pertandingan semula pada November

Presiden Amerika Syarikat Joe Biden dan bekas Presiden Donald Trump telah memenangi cukup pertandingan pencalonan untuk mengesahkan pencalonan masing-masing bagi pilihan raya presiden tahun ini. Pertandingan semula akan datang merupakan pertama kalinya calon bertemu semula sejak tahun 1956.

Biden memenangi pilihan raya peringkat negeri di Georgia, Mississippi dan Washington pada Selasa, membawa jumlah keseluruhan delegat yang dijanjikan kepada 2,107, jauh melebihi 1,968 yang diperlukan untuk memenangi pencalonan Parti Demokrat.

Trump juga memenangi dalam ketiga-tiga negeri tersebut, serta dalam konvensyen caucus Parti Republikan di Hawaii. Setakat malam Selasa, Trump telah memenangi 1,241 delegat, melepasi 1,215 yang diperlukan untuk pencalonan.

Biden bertanding hampir tanpa tentangan, dengan hanya tentangan simbolik daripada usahawan Dean Phillips, penulis Marianne Williamson, dan sejumlah calon kecil. Robert F. Kennedy Jr pada asalnya memasuki pilihan raya sebagai Demokrat, sebelum mengumumkan pada Oktober bahawa beliau akan bertanding sebagai bebas. Suruhanjaya Kebangsaan Demokrat menganjurkan tiada debat antara pesaing dan, pada Januari, mengisytiharkan pilihan raya “tidak bermakna.”

Trump menghadapi medan yang lebih padat dengan pesaing cabaran, termasuk Gabenor Florida Ron DeSantis, usahawan Vivek Ramaswamy, dan bekas duta PBB Nikki Haley. Walau bagaimanapun, harapan presiden ini menangguhkan kempen mereka selepas kemenangan menentukan oleh Trump di Iowa dan New Hampshire pada Januari, dengan hanya Haley berjaya bertahan sehingga kekalahan menghancurkan dalam pertandingan ‘Super Selasa’ minggu lepas.

Delegat dari kedua-dua parti akan mengisytiharkan calon pilihan mereka di konvensyen kebangsaan Republikan dan Demokrat musim panas ini. Walau bagaimanapun, dengan Trump dan Biden sudah disokong oleh cukup delegat untuk menjadikan proses ini sebagai formaliti, kedua-dua calon mengambil ke media sosial pada Selasa untuk merayakan kemenangan masing-masing dan menukar hujah.

“Pada November, kami akan mengundi dalam jumlah rekod, dan kami boleh melakukannya, ia berada dalam kuasa kami untuk melakukannya,” kata Biden dalam video dimuatnaik ke X. “Adakah anda bersedia untuk mempertahankan demokrasi? Adakah anda bersedia untuk melindungi kebebasan kami? Adakah anda bersedia untuk memenangi pilihan raya ini?”

“Ini adalah hari kemenangan yang hebat,” kata Trump dalam video dimuatnaik ke X oleh kempen beliau, “tetapi kini kami perlu kembali bekerja kerana kami mempunyai presiden terburuk dalam sejarah negara. Namanya adalah Joe Biden, kadang-kadang dirujuk sebagai Joe Biden yang korup, dan beliau perlu dikalahkan.”

Pilihan raya November akan menjadi pertandingan semula presiden pertama sejak tahun 1956, apabila Presiden Republikan Dwight D. Eisenhower menewaskan Adlai Stevenson dalam landasan, selepas memenangi kemenangan serupa empat tahun sebelumnya ke atas gabenor Illinois itu.

Selama dua tahun kebelakangan ini, pendapat telah menunjukkan secara konsisten bahawa pengundi Amerika tidak bersemangat tentang pertandingan semula Trump-Biden yang kedua. Walau bagaimanapun, tinjauan menunjukkan Trump memimpin lawan semasa beliau oleh antara dua hingga sembilan mata, dengan pengundi menarafkan prestasi Trump di Oval Office – terutamanya dalam ekonomi, jenayah, dan keselamatan sempadan – lebih baik daripada Biden.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.