Kedai diserang kerana menjual stoking ‘Allah’

(SeaPRwire) –   Barang yang dianggap menghina telah menimbulkan kemarahan di kalangan umat Islam di Malaysia

Sebuah botol Molotov dilemparkan ke KK Super Mart, salah satu rantai kedai runcit utama di Malaysia, di sebuah bandar di timur negara pada hari Sabtu, menurut pihak polis. Pegawai eksekutif tertinggi syarikat itu telah didakwa dengan menyakiti perasaan keagamaan, selepas kedai-kedai mereka menjual stoking dengan kata ‘Allah’, perkataan Arab untuk Tuhan, dicetak pada mereka.

Dua pertiga daripada populasi negara sebanyak 34 juta orang adalah orang Islam Melayu dan, dalam Islam, pengaitan kaki dengan Tuhan dianggap sangat menghina. Gambar stoking kontroversi itu menarik kemarahan meluas secara dalam talian semasa minggu-minggu yang lalu, juga bertepatan dengan bulan suci Ramadan.

KK Super Mart, yang merupakan rantai kedai runcit terbesar kedua di Malaysia, dilaporkan mendapati 14 pasang stoking dengan tulisan ‘Allah’, di tiga lokasi daripada 881 cawangannya.

Serangan Sabtu ke atas salah satu kedainya berlaku di bandar Kuantan. Pihak polis berkata peranti pembakaran itu menyebabkan kebakaran kecil di pintu masuk dan tiada yang cedera, menurut Reuters. Ketua Polis Bandar Wan Mohamad Zahari Wan Busu memberitahu agensi berita itu bahawa beliau percaya serangan itu mungkin berkaitan dengan stoking itu, “tetapi kami masih menyiasat.”

Serangan lain berlaku pada Selasa lepas, apabila botol berisi petrol dilemparkan ke KK Super Mart di negeri Perak, 100 kilometer utara ibu negara Kuala Lumpur, menurut media kerajaan Bernama. Peranti itu gagal meletup dan tiada kecederaan, akhbar tempatan China Press melaporkan.

Pada Selasa lepas, Ketua Eksekutif syarikat Chai Kee Kan, yang berbangsa Cina, dan isterinya Low Siew Mui, seorang pengarah syarikat, didakwa dengan “berniat sengaja untuk menyakiti…perasaan keagamaan.” Tiga wakil pembekal Xin Jian Chang juga didakwa. Semua telah menafikan kesalahan. Jika disabitkan kesalahan, mereka boleh dihukum penjara selama setahun dan didenda, atau mungkin hanya menerima denda sahaja. Pendengaran dijadualkan pada akhir April.

KK Super Mart telah meminta maaf atas insiden itu, dengan berkata ia menganggap perkara itu “serius” dan telah menghentikan jualan produk itu, dan bahawa ia juga telah menyaman pembekal. Pembekal juga telah meminta maaf, dengan berkata “stoking bermasalah” itu berada di dalam timbunan beribu-ribu pasang corak yang berbeza, yang telah dipesan dari syarikat berpangkalan di China.

Menurut akhbar Star, KK Super Mart telah memaparkan nota permintaan maaf di kedai-kedainya di seluruh negara.

Raja Malaysia yang baru Sultan Ibrahim Sultan Iskandar, dalam teguran diraja yang jarang, telah meminta tindakan tegas terhadap mereka yang didapati bersalah, “sama ada insiden ini disengajakan atau sebaliknya, sama ada stoking itu diimport atau dihasilkan di kilang tempatan.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.