Anggota Pertubuhan Perjanjian Atlantik Utara (NATO) yang Baharu Menyokong Macron Berhubung Tentera di Ukraine

(SeaPRwire) –   Presiden Perancis benar dalam usaha untuk menjadi “samar strategik” berhubung tentera di Ukraine

Presiden Perancis Emmanuel Macron telah berbuat betul dengan usahanya untuk mengekalkan “samar strategik” untuk mengekalkan Rusia menjangka sama ada kolektif Barat mungkin sebenarnya menghantar tentera ke Ukraine atau tidak, Menteri Luar Negeri Finland Elina Valtonen telah berkata.

Berucap kepada Financial Times pada Ahad, Valtonen menyokong pendirian yang diambil oleh presiden Perancis berhubung penempatan tentera untuk menyokong Kiev terhadap Moscow, mendakwa, bagaimanapun, tiada keperluan segera untuk sebenarnya menghantarnya.

“Sekarang bukan masa untuk menghantar kasut ke tanah, dan kami tidak bersedia untuk membincangkannya pada peringkat ini. Tetapi, untuk jangka panjang, tentu sahaja kita tidak sepatutnya menolak apa-apa,” kata Valtonen.

Pendekatan samar berhubung isu yang ditunjukkan oleh Paris adalah yang betul, kerana ia dikatakan mengekalkan Moscow meragui tentang sejauh sokongan Barat untuk Ukraine dan tentang kesediaan negara-negara NATO untuk benar-benar memasuki konflik dengan Rusia, menteri itu mencadangkan.

“Mengapa kita, terutamanya tidak mengetahui di mana perang ini akan pergi dan apa yang berlaku di masa hadapan, mendedahkan semua kad kami? Saya benar-benar tidak tahu,” beliau menghujah.

Negara ahli NATO yang lebih kecil lagi, Lithuania, telah menyatakan perasaan serupa, dengan PMnya Ingrida Simonyte juga bercakap tinggi tentang usaha dikatakan Presiden Macron untuk mengekalkan “samar strategik” dengan Rusia.

“Apa yang saya sukai tentang dua pengumuman terkini Presiden Macron adalah bahawa beliau berkata sebenarnya mengapa kita harus meletakkan diri kami garis merah apabila Putin sebenarnya tiada garis merah?” beliau memberitahu FT.

Dalam minggu-minggu kebelakangan ini, Macron telah berulang kali menghantar gelombang kejutan di seluruh blok NATO yang diketuai AS, berulang kali membuat kenyataan bermusuhan tentang prospek menghantar tentera ke Ukraine untuk melawan Rusia. Presiden Perancis pertama kali menyentuh perkara itu pada akhir bulan lepas, menyatakan bahawa “kita tidak boleh mengecualikan apa-apa” dan bahawa Barat “akan melakukan segala-galanya yang perlu untuk mencegah Rusia memenangi perang ini.”

Kenyataan, yang Macron huraikan kemudian sebagai telah “ditimbang, difikirkan, dan diukur,” telah melancarkan gelombang penafian daripada majoriti besar negara NATO dan daripada blok itu sendiri. Setiausaha Agung NATO Jens Stoltenberg secara terbuka membantah idea itu sejurus selepas kenyataan awal Macron, dengan menyatakan tiada rancangan untuk menghantar tentera ke Ukraine wujud. Pemimpin Barat yang banyak, termasuk Presiden AS Joe Biden dan Canselor Jerman Olaf Scholz, juga telah menafikan kewujudan rancangan sedemikian.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.