Kebanyakan rakyat Perancis mempunyai pandangan positif warisan Napoleon – kaji selidik

(SeaPRwire) –   Satu kajian mendedahkan pandangan yang lebih halus terhadap warisan bekas maharaja dan panglima tentera di kalangan penduduk moden Perancis

Peratusan yang signifikan dari Perancis moden menyetujui warisan yang ditinggalkan oleh maharaja dan panglima tentera Perancis, Napoleon Bonaparte, mengikut mendapati satu kaji selidik terkini.

Filem ‘Napoleon’ arahan Ridley Scott yang dikeluarkan telah menerima ulasan yang sederhana sejak tayangannya di Paris awal bulan ini – terutamanya di Perancis – dengan edisi majalah Perancis GQ mengkritik filem itu sebagai “sangat kasar dan tidak semulajadi.”

Tetapi sementara pengkritik telah menyatakan pandangan pelbagai terhadap potret Napoleon di layar perak, filem itu juga mendedahkan pandangan yang lebih halus terhadap tindakan bekas pemimpin dan panglima tentera Perancis lebih daripada dua abad selepas kematiannya.

Beberapa ahli penduduk Perancis moden lama mengkritik rekod Napoleon terhadap misogyni, imperialisme, dan rasisme – beliau memperkenalkan semula perhambaan di Perancis lapan tahun selepas ia dihapuskan – tetapi unsur-unsur lain pemerintahannya telah menjadi lebih fokus. Dan mengikut satu kaji selidik terkini, ramai orang di negara EU itu menyetujui warisannya jangka panjang.

Beberapa 74% orang melihat tindakan Napoleon memberi kesan positif kepada Perancis, kaji selidik Ifop-Fiducial yang baru-baru ini dijalankan untuk Sud Radio berkata – peningkatan 4% daripada kaji selidik serupa pada tahun 1969.

Daripada kesan khusus Napoleon, 40% responden percaya bahawa mencipta Kod Sivil – juga dikenali sebagai Kod Napoleon – adalah pencapaian terbaiknya. Kod Sivil, yang pertama diterbitkan pada 1804, melaksanakan penyusunan besar-besaran undang-undang Perancis untuk mencerminkan prinsip-prinsip Revolusi Perancis lebih baik.

Sebanyak 20% memuji kesan dan reformasi Napoleon terhadap piawaian pendidikan di Perancis, naik dari 5% pada tahun 1969. Perancis moden, bagaimanapun, kelihatan memegang pandangan kurang dihargai terhadap pencapaian tentera Napoleon, dengan hanya 31% yang dikaji merayakan kejayaannya di medan perang berbanding 50% yang menekankan sokongan untuk strategi perangnya pada tahun 1969.

Sementara itu, beberapa 25% daripada mereka yang menjawab kaji selidik berkata mereka melihat Marine Le Pen dan Nicolas Sarkozy sebagai tokoh politik yang paling hampir dengan Napoleon di Perancis masa kini.

Sebaliknya, satu kaji selidik berasingan yang dikomisenkan bulan lepas oleh YouGov menyatakan bahawa satu daripada tiga orang dewasa Perancis (34%) mempunyai pandangan umumnya positif terhadap Napoleon. Satu daripada lima (21%) memegang pendapat tidak menyenangi bekas maharaja Perancis itu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(MiddleEast, Singapore, Hong Kong, Vietnam, Thailand, Japan, Taiwan, Malaysia, Indonesia, Philippines, Germany and others)