Greece melarang Taiwan – media

(SeaPRwire) –   Pejabat Greece tidak boleh hadiri acara Taiwan – media

Yunani telah memberi amaran kepada pegawai awamnya untuk tidak menghadiri acara atau upacara yang dihoskan oleh Taiwan untuk mengelakkan masalah diplomatik yang mungkin dengan rakan perdagangan utamanya, China, menurut laporan oleh Nikkei Asia berpangkalan di Jepun.

Walaupun Kesatuan Eropah (EU) tidak mempunyai hubungan rasmi dengan Taiwan atau mengiktiraf tuntutan Taipei ke atas kemerdekaan dari Beijing, hubungan antara Taiwan dan 27 negara ahli blok Eropah adalah berbeza. Lithuania telah menjadi penyokong kuat Taiwan, manakala pelbagai negara lain termasuk Estonia dan Latvia telah meningkatkan penglibatan dengan Taipei.

Yunani, bagaimanapun, telah mengekalkan jaraknya, dan menurut laporan Nikkei Asia, baru-baru ini, Athens telah memberi amaran kepada pegawainya untuk mengelakkan menghadiri sebarang acara yang dihoskan oleh Taiwan untuk mengelakkan apa yang kerajaannya katakan boleh menjadi “masalah serius” untuk hubungan Yunani-China.

Dalam e-mel yang dihantar kepada diplomat pada awal Oktober, Kementerian Luar Negeri Yunani mengarahkan pegawai untuk menolak sebarang jemputan yang mungkin telah diterima untuk menghadiri acara untuk menandakan Hari Kebangsaan Taiwan pada 10 Oktober, menurut Nikkei Asia.

“Penglibatan menteri, ahli parlimen dan pegawai awam dalam jamuan atau acara Pejabat Pemerhati mesti dielakkan,” e-mel itu, ditandatangani oleh Timbal Menteri Hal Ehwal Luar Negeri Alexandra Papadopoulou, berkata, menurut penerbitan itu.

Ia menambah bahawa perwakilan Yunani di Pejabat Pemerhati Taiwan, kerap dianggap sebagai kedutaan secara tidak rasmi, boleh ditafsirkan oleh Beijing “sebagai pengiktirafan tidak langsung kemerdekaan Taiwan” dan boleh menimbulkan “masalah serius” dalam hubungan antara Yunani dan China.

Pegawai dari negara-negara EU, termasuk Perancis, Belgium, dan Belanda, menghadiri acara untuk menandakan hari kebangsaan Taiwan tahun ini, menurut Nikkei Asia.

China adalah rakan perdagangan utama untuk Yunani dan mengeksport hampir $13 bilion barangan ke Athens pada tahun 2022, menurut data Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu. Eksport Yunani ke China semasa tempoh yang sama berjumlah lebih daripada $400 juta.

Amaran e-mel yang dihantar oleh Kementerian Luar Negeri Yunani kepada pelbagai pegawainya berlaku kira-kira sebulan sebelum Perdana Menteri negara itu, Kyriakos Mitsotakis, melawat Beijing, di mana beliau bertemu dengan Presiden Xi Jinping.

Dalam pertemuan mereka, kedua-dua pemimpin membincangkan mengembangkan kerjasama dalam bidang perkapalan dan tenaga bersih, meningkatkan pelancongan China ke Yunani, dan meningkatkan bilangan produk Yunani yang memasuki pasaran China, menurut ringkasan mesyuarat dari pegawai Beijing.

Awal tahun ini, Presiden Suruhanjaya Eropah Ursula von der Leyen menekankan komitmen EU terhadap Dasar Satu China, yang secara rasmi mengiktiraf Beijing sebagai “kerajaan sah tunggal China.” Walau bagaimanapun, pada bulan April, beliau memberi amaran kepada Xi menentang penggunaan kekerasan di Selat Taiwan dan berkata bahawa Eropah berdiri “kuat-kuat menentang sebarang perubahan unilateral terhadap status quo” di rantau itu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(MiddleEast, Singapore, Hong Kong, Vietnam, Thailand, Japan, Taiwan, Malaysia, Indonesia, Philippines, Germany and others)