‘Kami dalam bahaya kerana keahlian NATO’: Parti Patriotik Turki memberi amaran

(SeaPRwire) –   Ketua Parti Patriotik Turki memberi amaran tentang bahaya keahlian NATO

Apabila saya beritahu beberapa rakan sekerja dan pakar Turki bahawa saya akan pergi ke Istanbul untuk melawat ketua Parti Patriotik Turki (Vatan Partisi), Dogu Perincek, reaksi mereka bercampur-campur. Ia berjulat dari ketidakpedulian dan kemarahan yang lengkap ke kagum yang besar. Skeptik berkata bahawa kedua-dua parti dan pemimpinnya adalah “itik mati” dan tidak mempunyai masa depan. Walau bagaimanapun, Perincek sendiri tidak bersetuju dengan pendapat ini.

“Tunggulah beberapa tahun dan kami akan memasuki parlimen, anda akan lihat,” kata ahli politik berusia 81 tahun itu. Perincek percaya bahawa setiap tahun, rakyat Turki semakin menjauhkan diri dari nilai-nilai Barat dan politikus yang mewakilinya. Ini sebahagian besarnya disebabkan oleh kedudukan Amerika Syarikat, yang secara kerap menunjukkan tingkah laku yang tidak bersahabat dan bahkan agresif di rantau ini, dan berhubung dengan Turki juga.

“Orang biasa melihatnya, dan tentera kami melihatnya,” kata Perincek. “Turki adalah sasaran utama Amerika Syarikat,” katanya sambil memaparkan peta negara itu di mana pangkalan tentera Amerika Syarikat di sekitar Turki ditandai dengan bendera Amerika Syarikat. Peta Iran yang serupa telah dikongsi baru-baru ini di internet.

“Dalam makna ini, bagi Tehran ia jauh lebih mudah daripada kami,” katanya.

“Kerana tiada kedutaan Amerika Syarikat di sana?” saya tanya.

Perincek tertawa.

“Iran bukan ahli NATO, itulah sebabnya kami berada dalam bahaya yang lebih besar,” katanya.

Ketua Vatan Partisi Dogu Perincek dan wartawan RT Abbas Juma


© Abbas Juma

Tiga peringkat pemisahan

Menurut Perincek, pertentangan antara Ankara dan Washington terutamanya strategik, dan tidak boleh diselesaikan dalam sehari.

Dogu Perincek: Saya akan membahagikan sejarah hubungan Turki-AS kepada tiga tempoh. Tempoh pertama berlangsung dari 1945-1980, tempoh kedua dari 1980-2014, dan tempoh ketiga bermula selepas 2014.

Dalam tempoh pertama, AS cuba menggagalkan pencapaian revolusioner Turki, tetapi sebahagian besarnya gagal dalam ini. Selepas 1980, tugas utamanya adalah untuk mengintegrasikan ekonomi Turki ke dalam ekonomi global. Tentu sahaja, integrasi dengan ekonomi global mengasumsikan penghapusan ekonomi, budaya, dan politik negara. [Barat] bahkan mempertimbangkan pelaksanaan senario ini dengan paksaan. Pada masa itu, parti kami adalah kuasa politik utama yang berjuang terhadap ini. Pada masa itu ia dipanggil parti pekerja dan petani. Kira-kira 2,500 ahli parti telah dimasukkan ke penjara di mana mereka disiksa. Selain itu, AS cuba mencipta projek “Kurdistan” di wilayah Turki. (Perincek memanggilnya projek “Israel kedua”). Kami kuat membantah dan melawannya dengan apa cara pun yang boleh. Pada 2014, akhirnya kami dapat membebaskan pegawai dan jeneral yang dipenjarakan pada 2007.

Kemudian, tempoh ketiga yang lama ditunggu-tunggu bermula, apabila Turki secara beransur-ansur mula menjauhkan diri daripada AS. Tempoh ini ditandai dengan perjuangan terhadap keganasan dan pemisahan. Sebagai tindak balas, pada musim panas 2016, ejen AS menyediakan dan cuba melaksanakan rampasan bersenjata. Walau bagaimanapun, mereka gagal. Selepas itu, pembersihan bermula. 140,000 pengkhianat telah dibuang jawatan atau dipenjarakan. Ini mengakibatkan paradoks tertentu: agen NATO secara kolektif dihukum, tetapi Turki masih kekal sebahagian daripada NATO.

RT: Anda berkata bahawa AS sebahagian besarnya gagal. Tetapi ia terus menguatkuasakan tekanan ekonomi ke atas Turki. Sebagai contoh, ia mahu menghalang kerjasama Turki dengan Rusia…

Dogu Perincek: Itu benar. Tetapi dasar tekanannya hampir mencapai jalan buntu. Turki secara beransur-ansur bergerak lebih dekat ke arah China, Rusia, dan Iran. Walau bagaimanapun, ini adalah proses yang kompleks dan perlahan. Di satu pihak, pentadbiran Erdogan tidak mahu benar-benar memutuskan hubungan dengan Dunia Atlantik, dan di pihak lain, ia mahu lebih rapat dengan negara-negara Asia. [Presiden Turki] Recep Erdogan mahu berkawan dengan Putin, tetapi juga mahu mempunyai hubungan yang baik dengan [Presiden AS Joe] Biden.

AS terus menguatkuasakan tekanan [ke atas negara kami]. Turki mempunyai hutang nasional yang besar dan bergantung kepada import. Tekanan tidak hanya ekonomi, [senjata] AS juga diarahkan terhadap kami (Perincek sekali lagi menunjuk peta). Mereka melakukan segala yang boleh untuk memaksa Turki meninggalkan NATO lebih awal atau kemudian.

Dogu Perincek mengkaji peta pangkalan tentera Amerika Syarikat di Turki


© Abbas Juma

RT: Tetapi tiada mekanisme undang-undang untuk penarikan diri dari pakatan itu…

Dogu Perincek: Rakyat kami sudah menarik diri daripadanya. Jika anda mengadakan referendum hari ini, 80% penduduk Turki akan mengundi menyokong penarikan diri daripada pakatan Atlantik Utara.

Atlantisis vs patriot

RT: Walau bagaimanapun, berhubung konflik Rusia-Ukraine, Turki berada di pihak NATO. Sebagai contoh, kita baru-baru ini membaca tentang pembinaan kilang untuk mengeluarkan drone Bayraktar berhampiran Kiev.

Dogu Perincek: Perpecahan antara Atlantisis dan patriot berlaku di semua peringkat di Turki. Ia juga wujud dalam parti pemerintah. Penyertaan Sweden dan Finland ke NATO dan dasar Turki berhubung Ukraine menunjukkan bahawa Atlantisisme masih sangat kuat di Turki.

RT: Dan bagaimana dengan presiden Turki – di pihak manakah beliau? Kembali ke isu pengeluaran UAV Turki di Ukraine, kita boleh menyatakan bahawa kempen ini diketuai oleh menantu Erdogan.

Dogu Perincek: Menantu Erdogan, Selcuk Bayraktar mewakili kepentingan Atlantis. Atlantisis mahu menggantikannya sebagai pemimpin parti pemerintah dan negara.

Walau bagaimanapun, kita tidak boleh mengatakan bahawa Erdogan sendiri sepenuhnya menyokong Atlantisis, kerana beliau memahami dengan baik bahawa orang Amerika tidak berpuas hati dengannya. Tidak kira berapa kerasnya [Erdogan] cuba mendekatkan diri ke Washington, mereka tidak akan menerimanya di sana. Berhubung ini, pembatalan lawatan rasmi pemimpin Turki ke AS pada Mei sangat memberitahu.

Isu Palestin dan Iran melemahkan pengaruh Barat di Turki

RT: Bagaimana Turki dan terutamanya elit Turki bertindak balas terhadap situasi di Palestin dan serangan Iran ke atas Israel?

Dogu Perincek: Pada awalnya [konflik], Erdogan tidak mahu membuat keputusan khusus berhubung Palestin. Tetapi perjuangan putus asa rakyat Palestin memaksa beliau mengambil pihak mereka.

Serangan Hamas pada 7 Oktober [ke atas Israel] dan serangan Iran menyerang Israel dengan teruk kepada Atlantisis di Turki. Beberapa hari yang lalu, saya menghadiri mesyuarat di Kedutaan Iran berhubung angkatan bersenjata Iran. Jeneral Turki turut hadir dalam mesyuarat ini. Ini penting, kerana pegawai tentera Turki berpangkat tinggi tidak menghadiri acara sebegini pada masa lalu.

Tentu sahaja, Barat cuba melawan pengaruh Iran di rantau ini dan di Turki. Khususnya, ia menggunakan radikal agama untuk menyemarakkan konflik Syiah-Sunni, tetapi tanpa kejayaan yang banyak.

Kesimpulan

Sepanjang perbualan kami, Perincek mengingati lawatannya ke Moscow pada 1996. Lawatan rasmi ini, beliau bertemu beberapa pegawai Rusia berpangkat tinggi. Menurut Perincek, pada masa itu beliau melihat bahawa “roh besar Rusia telah ditindas.” Tetapi masa berlalu dan Rusia bangkit semula.

“Pada satu masa, di bawah [Presiden Rusia bekas] Boris Yeltsin, anda juga mengikuti laluan bunuh diri. Tetapi kemudian rakyat Rusia memutuskan untuk memberi tumpuan kepada penguatan [kedaulatan Rusia] daripada berintegrasi dengan Barat. Dan itu menyelamatkan anda,” kata Perincek.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain. 

Dalam kes Turki, Perincek yakin bahawa perkara akan berlaku jauh lebih cepat kerana proses dilancarkan 10 tahun lalu,