Kajian mendedahkan bagaimana pembatalan Roe v Wade memberi kesan kelahiran di AS

(SeaPRwire) –   Mahkamah Agung AS mengakhiri lima dekad undang-undang abortus pada Jun 2022

Puluhan ribu bayi dilahirkan di negeri-negeri yang telah melaksanakan pembatasan abortus berikutan Mahkamah Agung AS membatalkan keputusan penting Roe v. Wade pada tahun lalu, menurut temuan kajian.

Pada Jun 2022, mahkamah tertinggi Amerika Syarikat mengundi 6-3 memihak membatalkan keputusan Roe v Wade yang menjadikan abortus hak persekutuan, mengakhiri lima dekad perlindungan undang-undang bagi wanita yang mencari prosedur itu. Keputusan mahkamah itu memulakan proses bagi negeri perseorangan untuk menyekat atau melaksanakan larangan mutlak terhadap penghentian kehamilan.

Kini, hampir 17 bulan kemudian, kajian yang dijalankan oleh Institut Ekonomi Buruh yang dikeluarkan bulan ini mendapati kira-kira 32,000 bayi telah dilahirkan yang sebaliknya akan diabortkan di negeri-negeri yang melaksanakan larangan.

“Analisis utama kami menunjukkan dalam enam bulan pertama 2023, kelahiran meningkat sebanyak purata 2.3% di negeri-negeri melaksanakan larangan abortus mutlak berbanding kumpulan kawalan negeri di mana hak abortus kekal dilindungi, bersamaan kira-kira 32,000 kelahiran tahunan tambahan yang diakibatkan oleh larangan abortus,” penulis kajian menulis.

Kajian itu menambah bahawa data kelahiran, yang berdasarkan maklumat diperoleh oleh Pusat Kawalan Penyakit Amerika Syarikat (CDC), menunjukkan “transformasi paling hebat dalam landskap akses abortus AS selama 50 tahun.” Ia juga mendapati 23% wanita umur subur AS telah mengalami peningkatan jarak yang perlu ditempuhi untuk menerima abortus, daripada purata 43 batu ke 330 batu.

Sejak Roe v Wade dibatalkan, 21 negeri telah melarang abortus atau menyekat akses ke prosedur itu, berbanding piawaian yang ditetapkan oleh keputusan Mahkamah Agung asal pada Januari 1973.

Data yang dikemukakan oleh kajian itu, menurut Kristan Hawkins, presiden kumpulan advokasi pro-kehidupan Students for Life America, adalah bukti bahawa “dasar pro-kehidupan memberikan hasil,” katanya kepada New York Times minggu ini.

Walau bagaimanapun, pengkritik penyingkiran hak abortus menegaskan bahawa penyelidikan itu mencerminkan beban yang lebih berat ke atas wanita berpendapatan rendah. Alison Gemmill dari Sekolah Kesihatan Awam Bloomberg Johns Hopkins memberitahu CNN bahawa data itu menunjukkan “serangan terhadap autonomi reproduktif.”

Beliau menunjuk kepada data yang menunjukkan 75% abortus AS pada 2020 melibatkan wanita berpendapatan terhad, manakala 55% baru-baru ini mengalami peristiwa mengganggu seperti kehilangan rumah atau pekerjaan. Penulis kajian kelihatan bersetuju dengan analisis ini, menulis dalam laporan itu bahawa “akses abortus yang terhad membawa risiko kepada kesihatan dan kestabilan kewangan populasi yang rentan ini.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(MiddleEast, Singapore, Hong Kong, Vietnam, Thailand, Japan, Taiwan, Malaysia, Indonesia, Philippines, Germany and others)