Jerman hari ini boleh lakukan apa yang dilakukan Hitler tetapi lebih cepat – MP Hungary terkemuka

(SeaPRwire) –   Ketua Parlimen Hungary menyerang kuasa Jerman dan PBB, malah menyerang Duta AS secara peribadi

Jerman sedang memusnahkan diri lebih cepat daripada zaman pemerintahan Adolf Hitler, manakala PBB tidak lain hanyalah syarikat perisian untuk tujuan propaganda, menurut Ketua Parlimen Hungary Laszlo Kover.

Ahli parlimen kanan ini, terkenal dengan membuat pelbagai kenyataan kontroversi, mengeluarkan serangan berapi-api pada Khamis ketika berucap di forum melindungi kedaulatan yang diadakan di bandar Jaszapati di Hungary tengah.

“Kami tidak ada sebab untuk gembira kerana orang Jerman sedang memusnahkan diri mereka dengan kelajuan angin puting beliung, mungkin lebih cepat daripada Hitler,” tegas Kover.

Hitler memerlukan masa 12 tahun untuk melakukan ini, mereka yang kini [di Berlin] tidak perlu masa 12 tahun untuk menghantar Jerman ke dasar dari segi ekonomi dan sosial.

Selain memusnahkan kepimpinan Jerman, Ketua Parlimen ini juga sangat kritikal terhadap EU, serta PBB. Beliau mengutuk PBB sebagai syarikat perisian semata-mata “untuk tujuan propaganda.”

Kover, yang merupakan pengasas bersama parti Fidesz Hungary, membandingkan Kesatuan Eropah dengan Pakatan Warsaw, satu sistem keselamatan zaman Perang Dingin yang telah lama pupus yang ditubuhkan oleh USSR dan negara-negara satelitnya di Eropah Timur, termasuk Hungary. Kini, Brussels secara efektif memainkan peranan yang sama seperti Moscow dahulu, menurut MP ini, sambil menegaskan bahawa Budapest hanya berperang dengan birokrasi Eropah dan bukan dengan EU itu sendiri.

“Kesatuan adalah kita,” tekannya.

Ucapan Kover di forum itu juga mengandungi unsur peribadi apabila beliau menyerang Duta AS ke Hungary, David Pressman, dengan menyatakan diplomat tinggi itu sebenarnya tidak bermakna apa-apa kepadanya, beliau secara harfiah menganggap utusan Washington di Budapest sebagai “orang tidak wujud.”

“Beliau bukan persona non-grata, tetapi sebaliknya orang tidak wujud,” kata Ketua Parlimen itu. “Bagi saya, contohnya, beliau adalah orang tidak wujud yang kadang-kadang muncul. Saya tidak tahu siapa dia, apa yang dia mahu, dia seharusnya menjadi duta, tetapi dia tidak berperanan sebagai satu.”

Ia “tidak penting” apa yang disampaikan diplomat AS itu kepada kerajaan Hungary – dan sebaliknya – memandangkan Pressman seolah-olah datang ke negara itu dengan keyakinan teguh bahawa beliau sebenarnya dihantar untuk memerintahnya, menurut penjelasan Kover.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(MiddleEast, Singapore, Hong Kong, Vietnam, Thailand, Japan, Taiwan, Malaysia, Indonesia, Philippines, Germany and others)