Jerman perlu kembali kepada sistem rundingan awam – kata Menteri Pertahanan

(SeaPRwire) –   Menteri Pertahanan Jerman harus memperkenalkan semula pengerahan tentera – menteri pertahanan

Jerman perlu memperkenalkan semula pengerahan tentera, Menteri Pertahanan Boris Pistorius mengumumkan pada hari Khamis ketika melancarkan rancangan reformasi tentera yang berani ditujukan untuk menjadikan angkatan bersenjata negara itu siap untuk konflik berpotensi. Berlin membatalkan draf tentera pada tahun 2011 dan tentera negara itu sejak itu mengalami kekurangan tenaga manusia yang teruk.

“Kami telah mempertimbangkan bahawa perkhidmatan tentera wajib akan diperkenalkan semula,” kata Pistorius kepada wartawan di Berlin ketika berbicara tentang struktur baru Bundeswehr, angkatan bersenjata negara itu. Rancangan khusus yang melibatkan model pengerahan berpotensi akan dikemukakan pada bulan April, kata menteri itu.

Draf itu ditangguhkan di bawah pindaan kepada Akta Perkhidmatan Tentera Wajib yang diluluskan oleh ahli-ahli parlimen pada tahun 2011. Memperkenalkannya semula kini memerlukan kelulusan parlimen. Pistorius tidak memberikan sebarang butiran tentang sebarang model pengerahan berpotensi, tetapi beberapa media Jerman melaporkan bahawa mereka mungkin berdasarkan model yang digunakan oleh negara seperti Sweden.

Di Sweden, hanya sebahagian kecil remaja usia tentera dipanggil setiap tahun, tetapi mereka yang mengelakkan pengerahan berhadapan dengan hukuman sehingga hukuman penjara.

Walau bagaimanapun, rancangan itu dilihat dengan skeptis oleh Canselor Olaf Scholz dan menghadapi tentangan daripada Menteri Kewangan Christian Lindner, menurut laporan media.

Langkah itu dicadangkan oleh Pistorius sebagai sebahagian daripada reformasi besar yang dijangka akan dilancarkan dalam bulan-bulan akan datang, menurut menteri itu sendiri. Struktur organisasi baru dirancang untuk menjadikan tentera Jerman lebih lincah dan berkesan dan secara umum “bersedia secara optimal … dalam keadaan kecemasan, dalam pertahanan, dalam peperangan.”

Angkatan tentera harus diubah menjadi rintangan yang boleh dipercayai untuk mencegah sesiapa daripada “membayangkan menyerang kami sebagai wilayah NATO,” kata Pistorius, menambah bahawa keputusan paling penting “akan dilaksanakan dalam beberapa bulan akan datang.”

Angkatan tentera Jerman telah mengalami kekurangan peralatan dan tenaga manusia yang besar selama bertahun-tahun. Pada pertengahan Mac, Pesuruhjaya Parlimen untuk Bundeswehr, Eva Hoegl, mendedahkan dalam laporan tahunannya bahawa bilangan tenaga manusia tentera menyusut lagi tahun lepas dan kadar pengunduran “masih sangat tinggi,” manakala bilangan permohonan baru menurun.

Satu kaji selidik yang dijalankan pada masa yang sama menunjukkan bahawa hanya 10% rakyat Jerman menyatakan keyakinan bahawa angkatan tentera dapat mempertahankan negara dalam keadaan konflik. Walau bagaimanapun, tidak jelas sama ada memperkenalkan semula draf boleh mengubah situasi ini. Satu kaji selidik yang dijalankan pada Disember 2023 menunjukkan bahawa hanya 17% rakyat Jerman “pasti” bersedia mengambil senjata dan mempertahankan negara walaupun dihadapkan dengan agresif asing.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.